«Διευκρινήσεις» για τις μεθόδους που ακολούθησε όσον αφορά την Guardian ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόρμπγιερν Γιάγκλαντ «πρόκειται να αποστείλει μια επιστολή στη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου αυτή να δώσει εξηγήσεις» για την κράτηση του Νταβίντ Μιράντα και για την καταστροφή εγγράφων τα οποία σχετίζονται με την υπόθεση Σνόουντεν και τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή της Guardian, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντάνιελ Χόλντγκεν.

Οι δύο υποθέσεις «εγείρουν πολλά ζητήματα, διότι θα μπορούσαν κάλλιστα να αποβούν αρνητικές για την ελευθερία της έκφρασης στη Βρετανία», πρόσθεσε ο Χόλντγκεν.

Επικρίσεις για τη στάση της Βρετανίας στην υπόθεση της Guardian εξέφρασε και η Ρωσία, κρίνοντας πως το Λονδίνο εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Διαπιστώνουμε πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι βρετανικές αρχές όσον αφορά την εφημερίδα Guardian έρχονται σε σύγκρουση με όσα η βρετανική πλευρά διακηρύσσει σχετικά με τα της προσήλωσής της στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως στον τομέα της ελευθεροτυπίας και της προστασίας των δημοσιογράφων», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτό δείχνει για μία φορά ακόμη την διεστραμμένη πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών που εφαρμόζει το Λονδίνο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

 

TAGS