current views are: 1

22 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση05:15

Άρχισε η δίκη του Μπο Σιλάι – Κατηγορίες για υπεξαίρεση, κατάχρηση εξουσίας και δωροληψία

Η πολυαναμενόμενη δίκη του αμφιλεγόμενου κινέζου πολιτικού, Μπο Σιλάι, ξεκίνησε την Πέμπτη, ανακοινώθηκε από δικαστήριο στην ανατολική Κίνα. 

Δημοσίευση 05:15’
αρθρο-newpost

Η πολυαναμενόμενη δίκη του αμφιλεγόμενου κινέζου πολιτικού, Μπο Σιλάι, ξεκίνησε την Πέμπτη, ανακοινώθηκε από δικαστήριο στην ανατολική Κίνα. 

Η πολυαναμενόμενη δίκη του αμφιλεγόμενου κινέζου πολιτικού, Μπο Σιλάι, ξεκίνησε την Πέμπτη, ανακοινώθηκε από δικαστήριο στην ανατολική Κίνα. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, εισέρχεται στην τελική ευθεία, η πλέον φορτισμένη πολιτική υπόθεση στην Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Η παρουσία του 64χρονου Μπο στο δικαστήριο της πόλης Γινάν στην ανατολική Κίνα, ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση τους τελευταίες 17 μήνες.

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της πόλης Τζινάν ενώπιον του οποίου προσήχθη ο Μπο Σιλάι ανέγνωσε το κατηγορητήριο κατά του κινέζου πολιτικού που έπεσε σε δυσμένεια κατηγορούμενος για διαφθορά, στο οποίο περιλαμβάνονται εκτεταμένες υπεξαιρέσεις δημοσίων πόρων προς όφελός του ή προς όφελος της οικογενείας του. Οι κατηγορίες αφορούν την χρονική περίοδο από το 1999 έως το 2012.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και πρώην άρχων των πόλεων Νταλιάν και Τσονγκτσίνγκ κατηγορείται για δωροληψία , μαζί με τη σύζυγό του Γκου Καϊλάι και τον γιο τους Μπο Γκουαγκουά, ύψους 21,79 εκατομμυρίων γιουάν (2,67 εκατομμυρίων ευρώ). Στο επίκεντρο του σκανδάλου δύο κινέζοι επιχειρηματίες, ο Τανγκ Σιαολίν και ο Σου Μινγκ.

Κατηγορούμενος για διαφθορά ο Σου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στη φυλακή, διηύθυνε τον όμιλο Shide και ήταν ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, με έδρα το Νταλιάν, από όπου ο Μπο Σιλάι ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον Τύπο του Χονγκ Κονγκ, ο Σου Μινγκ χρηματοδότησε τις σπουδές του Μπο Γκουαγκουά στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάροου στη Βρετανία.

Ο Μπο Σολάι κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσό 5 εκατομμυρίων γιουάν (612.00 ευρώ) από δημόσιους πόρους κυβερνητικής υπηρεσίας μεταβιβάζοντάς τα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της δικηγόρου συζύγου του.

Κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας την εποχή που ήταν ο απόλυτος άρχων του Τσονγκτσίνγκ, μεγαλούπολης της νοτιο-δυτικής Κίνας, με στόχο την παρεμπόδιση των ερευνών κατά της συζύγου του, η οποία καταδικάσθηκε τον Αύγουστο 2012 για τη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

Το δικαστήριο έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εδώ και 17 μήνες φωτογραφία του 64χρονου Μπο Σιλάι, ντυμένου με άσπρο πουκάμισο και μαύρο παντελόνι , αδυνατισμένου, ανάμεσα σε δύο αστυνομικούς.


σχετικα αρθρα