Η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε σήμερα ότι νέα σημεία με υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν κοντά σε δεξαμενές αποθήκευσης αυξάνοντας τους φόβους για νέες διαρροές καθώς η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρήθηκαν λακκούβες γύρω από τις δεξαμενές ούτε σημαντικές αλλαγές στο επίπεδο του νερού των δεξαμενών, η πιθανότατα να έχει διαρρεύσει αποθηκευμένο νερό δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε εκπρόσωπος της Tepco.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, η αλιεία, η οποία είχε εν μέρει επιτραπεί εκ νέου από τον Ιούνιο στ΄ανοιχτά της Φουκουσίμα, σταματά και πάλι από τις αρχές Σεπτεμβρίου εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου για ρύπανση από τη ραδιενέργεια.

Οι αλιείς της ένωσης της Σόμα και της Φουτάμπα (νομός της Φουκουσίμα) είχαν αρχίσει από τον Ιούνιο να ψαρεύουν και πάλι ορισμένα είδη ψαριών και να πραγματοποιούν ελέγχους πριν από την πώλησή τους για να διαπιστώσουν εάν το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι κάτω του νομίμου ορίου που ισχύει στην Ιαπωνία.

Ωστόσο, λόγω των πρόσφατων διαρροών ραδιενεργών στοιχείων στη θάλασσα από το σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι, οι αλιείς αποφάσισαν να διακόψουν τη δραστηριότητά τους αυτή στ΄ανοιχτά της Φουκουσίμα από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Kyodo, μια άλλη ένωση αλιέων της περιοχής, αυτή στο Ιβάκι, αποφάσισε να μην επαναλάβει τις δραστηριότητές στης στην περιοχή όπως σχεδίαζε να κάνει πειραματικά.