Προδικαστικές διαδικασίες κατά αγνώστων δραστών για χουλιγκανισμό κίνησε το Περιφερειακό Γραφείο του Εισαγγελέα της Σόφιας, μετά το βάψιμο του μνημείου που απεικονίζει στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης - που βρίσκεται στη βουλγαρική πρωτεύουσα - από άγνωστους δράστες,

Σύμφωνα με το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», το μνημείο βάφτηκε με ροζ μπογιά, από αγνώστους που έγραψαν, επίσης, πάνω σ' αυτό στη βουλγαρική και την τσεχική γλώσσα: «Η Βουλγαρία ζητά συγνώμη». Οι δράστες έβαψαν το μνημείο, ζητώντας συγγνώμη για την εισβολή το 1968 στην Τσεχοσλοβακία τού στρατού του Συμφώνου της Βαρσοβίας για την καταστολή του κινήματος της «Άνοιξης της Πράγας», προσθέτει το «Novinite».

Εξάλλου, ο περιφερειάρχης της Σόφιας Ρόσεν Μαλίνοφ απέστειλε αίτημα στην εισαγγελία για τη διερεύνηση της υπόθεσης και εξέδωσε εντολή για τον καθαρισμό του μνημείου σε διάστημα τριών ημερών.

Το μνημείο καθαρίστηκε από άγνωστους εθελοντές, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας. Σύμφωνα με αναφορές των βουλγαρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο καθαρισμός του μνημείου, που διήρκεσε όλη τη νύχτα, διοργανώθηκε από την ομάδα «Φόρουμ Βουλγαρία-Ρωσία», την ίδια οργάνωση που ανέλαβε τον καθαρισμό του μνημείου και τον Ιούνιο του 2011, όταν άγνωστοι ζωγράφισαν τα χάλκινα αγάλματα των στρατιωτών και τα μετέτρεψαν σε ήρωες της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, όπως τον Σούπερ Μαν, τον Κάπτεν Αμέρικα και τον Ρόμπιν.