Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, απηύθυνε σήμερα μία έκκληση στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, "να περάσει γρήγορα στη δράση, αναφορικά με μία προετεινόμενη δέσμη κυρώσεων κατά της λιβυκής ηγεσίας, ώστε αυτή να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή εναντίον των διαδηλωτών, σε όλη τη χώρα.

"Ήλθε η ώρα, το Συμβούλιο Ασφάλειας, να αναλάβει δράση.Οι ώρες κι οι ημέρες που έρχονται, θα είναι αποφασιστικές γιά τον λαό της Λιβύης", υπογράμμισε ο Μπα Κι Μουν.

Από την πλευρά του Λευκού Οίκου, ο εκπρόσωπος Τζέϊ Κάρνι υπογράμμισε : "Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξαιρούν, από το τραπέζι, καμία απολύτως μορφή δράσης έναντι του Μουάμαρ Καντάφι, επειδή στη Λιβύη έχει εκδηλωθεί πολλή βία, συμπεριλαμβανομένης μιάς δυνητικής αμερικανικής στρατιωτικής δράσης".

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι "οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διερευνούν, ήδη, γιά τις περιπτώσεις ωμοτήτων, που διαπράττονται αυτές τις ημέρες  στο πλαίσιο των μαχών σε πολλές πόλεις της Λιβύης".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέϊ Κάρνι, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον κατά συνέπειαν "θα επιβάλει μονομερείς κυρώσεις κατά της Λιβύης, οι οποίες όμως ακόμα δεν θα ανακοινωθούν, επειδή η διατύπωσή τους βρίσκεται, ακόμα, στο τελικό στάδιο".

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε επίσης, ότι δόθηκε εντολή να αναστείλει τη λειτουργία της η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Λιβύη.