Ο Πρόεδρος της Τσεχικής Δημοκρατίας Μίλος Ζέμαν θα κηρύξει επισήμως στις 28 Αυγούστου τη διάλυση της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός του, ανοίγοντας το δρόμο για πρόωρες εκλογές από τις οποίες είναι πιθανό να αναδειχθεί μια αριστερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Οι εκλογές αναμένεται να προκηρυχθούν για τις 25 και 26 Οκτωβρίου. Ο Ζέμαν θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών αύριο Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε η εκπρόσωπός του, η Χάνα Μπουριάνοβα.

Το κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη υπέρ της διάλυσής του και ο πρόεδρος πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μέσα σε διάστημα 60 ημερών από την επίσημη διάλυση της βουλής.

Η πολιτική αναταραχή συνεχίζεται στην Τσεχία από τον Ιούνιο, όταν κατέρρευσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πετρ Νέτσας εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς και κατασκοπείας.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι κεντροαριστεροί και φιλοευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο. 

Ο αρχηγός τους δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Ρόιτερς ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να κυβερνήσουν με μια μονοκομματική κυβέρνηση μειοψηφίας, έχοντας την κοινοβουλευτική υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος ή άλλων μικρότερων κομμάτων.

Είναι η πρώτη φορά από τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που το Κομμουνιστικό Κόμμα ενδέχεται να έχει άμεση επίδραση στην κυβερνητική πολιτική.