Ποινικές διώξεις ετοιμάζονται να ασκήσουν οι Καναδικές αρχές, αν και όχι για έγκλημα μίσους, ενάντια σε αυτόν που έγραψε μια σκληρή επιστολή σε μια οικογένεια στο Οντάριο του Καναδά, προτρέποντας τους είτε να «μετακομίσουν ή να κάνουν ευθανασία» στο αυτιστικό παιδί τους.

Οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν πως «παρά τη μισητή γλώσσα που έχει χρησιμοποιηθεί στο γράμμα» το περιεχόμενο της επιστολής «δεν αποτελεί κριτήριο για έγκλημα μίσους» εξέδωσε σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αστυνομική υπηρεσία του Ντάρχαμ την Τρίτη.

«Ωστόσο, υπάρχουν άλλα εγκλήματα ποινικού κώδικα που εξετάζονται» πρόσθεσε η αστυνομία.

Η ανώνυμη επιστολή προκάλεσε εκτεταμένες αντιδράσεις και παγκόσμια κατακραυγή, προτρέποντας του γείτονες του 13χρονου Μαξ Μπέγκλεϊ να «αγκαλιάσουν» το παιδί και να σταθούν πλάι του, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης.

Η επιστολή, υπογεγραμμένη από μια «τσαντισμένη μητέρα», κριτίκαρε έντονα την οικογένεια Μπέγκλεϊ για το παιδί τους που το περιγράφει ως «μπελά».

«Αυτός ο θόρυβος που κάνει όταν είναι έξω, είναι τρομακτικός! Τρομάζει τα φυσιολογικά παιδιά μου!!!» αναφέρει η επιστολή. «Θα έπρεπε να πάρουν όλα τα φυσιολογικά μέλη του σώματός του και να τα δωρίσουν στην επιστήμη».

Ο υπογράφων την επιστολή ζητά από την οικογένεια «να πάνε να ζήσουν σε ένα τροχόσπιτο και να μένουν στο δάσος με το άγριο παιδί τους» και πως θα πρέπει να κάνουν «το σωστό και να μετακομίσουν ή να του κάνουν ευθανασία!».

«Είτε έτσι είτε αλλιώς, εμείς θα είμαστε πολύ καλύτερα».

Το μήνυμα παραδόθηκε στο σπίτι της γιαγιάς του Μαξ, περίπου 15 λεπτά από το σπίτι της οικογένειας Μπέγκλεϊ στο Οσάβα, μια πόλη 40 μίλια από το Τορόντο. Ο πατέρας του αγοριού, Τζέιμς, εξήγησε ότι εργάζεται και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, γι΄αυτό ο Μαξ επισκέπτεται τη γιαγιά του περίπου τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Αν κάποιος είναι τόσο 'άρρωστος' ώστε όχι μόνο να κάνει αυτές τις σκέψεις, αλλά να τις γράφει και να τις ταχυδρομεί κιόλας» δήλωσε ο Τζέιμς Μπέγκλεϊ, «τότε θα πρέπει να θεωρείται επικίνδυνος. Ανησυχούμε όλοι μας για τον αποστολέα της επιστολής».

Ο συγγραφέας της επιστολής δεν έχει εντοπιστεί από τις αρχές και η αστυνομία ζήτησε τη βοήθεια των κατοίκων προκειμένου να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την υπόθεση.

Όσον αφορά το Μαξ, ο πατέρας του είπε ότι δε γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί.