Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα πως πρόσθεσαν στον κατάλογο των κυρώσεών τους για τρομοκρατικές δραστηριότητες τέσσερα μέλη της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία ήδη έχει συμπεριληφθεί από την Ουάσιγκτον στις τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφέροντας στο σκεπτικό της απόφασης την ενεργό βοήθεια που αυτοί προσέφεραν στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι Χαλίλ Χαρμπ, Μοχάμεντ Καουθαράνι, Μοχάμεντ Μανσούρμ και Μοχάμεντ Καμπαλάν κατηγορούνται επίσης ότι υποστηρίζουν ισλαμιστές αντάρτες στο Ιράκ και ότι προσέφεραν οικονομική στήριξη σε διάφορες «φράξιες» στην Υεμένη, καθώς και σε «επικεφαλής των ενόπλων κλάδων που είναι υπεύθυνοι για τρομοκρατικές ενέργειες» στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Κύπρο, ή το Ισραήλ, αναφέρεται στη λεπτομερή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Σε αντίθεση προς τις διατυπώσεις ότι Χεζμπολάχ αποτελεί μία λιβανική "αντιστασιακή" οργάνωση , το παγκόσμιο δίκτυό της επιχειρεί να επεκτείνει την ζοφερή επιρροή της, όπως και την αντίστοιχη του κύριου υποστηρικτή της, του Ιράν, σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής», υποστήριξε το υπουργείο.

«Είτε πρόκειται για την προώθηση ξένων μαχητών στην πρώτη γραμμή των μετώπων στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, είτε για την τοποθέτηση πρακτόρων της στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και αλλαχού, η Χεζμπολάχ παραμένει μία σημαντική τρομοκρατική απειλή σε παγκόσμιο επίπεδο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κόεν, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Με βάση τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό των κυρώσεων, τα περιουσιακά στοιχεία των τεσσάρων αυτών προσώπων στις ΗΠΑ θα δεσμευτούν.