Την τιμωρία των δραστών που έβαψαν με ροζ μπογιά το μνημείο που απεικονίζει στρατιώτες της Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στη Σόφια, θα ζητήσει - επισήμως - από τις βουλγαρικές αρχές η ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας «Novinite», επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Λουκάσεβιτς στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti».

Το τελευταίο περιστατικό βανδαλισμού του μνημείου έγινε την περασμένη Τετάρτη. «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη περίπτωση τέτοιου είδους βεβήλωσης σοβιετικών μνημείων στη Βουλγαρία» υπογράμμισε ο κ. Λουκάσεβιτς.

Οι βουλγαρικές αρχές δεν έχουν απαντήσει, ακόμη, στις πολλές ανησυχίες μας που σχετίζονται με αυτές τις πράξεις βανδαλισμού, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουκάσεβιτς είπε ότι η Ρωσία θα αποστείλει επίσημες επιστολές στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Δήμο της Σόφιας.

Επίσης, η ρωσική κυβέρνηση θα ζητήσει από τις βουλγαρικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων περιστατικών.

Το μνημείο βάφτηκε με ροζ μπογιά από αγνώστους που έγραψαν πάνω σ' αυτ, στη βουλγαρική και την τσεχική γλώσσα: «Η Βουλγαρία ζητά συγνώμη». Οι δράστες έβαψαν το μνημείο, ζητώντας συγγνώμη για την εισβολή το 1968 στην Τσεχοσλοβακία τού στρατού του Συμφώνου της Βαρσοβίας για την καταστολή του κινήματος της «Άνοιξης της Πράγας».

Για το θέμα κινητοποιήθηκε και η Εισαγγελία της Σόφιας που κίνησε προδικαστικές διαδικασίες κατά αγνώστων δραστών για χουλιγκανισμό.

Τελικά, το μνημείο καθαρίστηκε από άγνωστους εθελοντές και σύμφωνα με αναφορές των βουλγαρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο καθαρισμός του μνημείου διοργανώθηκε από την ομάδα «Φόρουμ Βουλγαρία-Ρωσία», την ίδια οργάνωση που ανέλαβε τον καθαρισμό του μνημείου και τον Ιούνιο του 2011, όταν άγνωστοι ζωγράφισαν τα χάλκινα αγάλματα των στρατιωτών και τα μετέτρεψαν σε ήρωες της αμερικανικής ποπ κουλτούρας, όπως τον Σούπερ Μαν και τον Κάπτεν Αμέρικα.