Στις 25 και 26 Οκτωβρίου πρόκειται να διεξαχθούν οι εκλογές στην Δημοκρατία της Τσεχίας, όπως ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα είναι το μεγαλύτερο στη νέα βουλή, που θα προκύψει από την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Το κόμμα αυτό εισηγείται την επιβολή υψηλότερης φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, στις τράπεζες και στα φυσικά πρόσωπα με ιδιαίτερα μεγάλα εισοδήματα, ενώ υπόσχεται την τόνωση των επενδύσεων στις υποδομές, στη στέγαση και έργα οικολογικού χαρακτήρα.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μποχούσλαβ Σομπότκα δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι το κόμμα αυτό θα μπορούσε να σχηματίσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας που θα υποστηριζόταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας ή άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η πρώτη φορά μετά τη λεγόμενη Βελούδινη Επανάσταση του 1989 που το Κομμουνιστικό Κόμμα θα έχει άμεση επιρροή στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν για να τερματιστεί μια περίοδος πολιτικού αδιεξόδου η οποία προκλήθηκε από ένα σκάνδαλο διαφθοράς και κατασκοπείας που ανέτρεψε την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση τον Ιούνιο.

Ο Ζέμαν είχε προαναγγείλει σε δηλώσεις του σε μια τσεχική εφημερίδα ότι σχεδίαζε να προκηρύξει τις πρόωρες εκλογές το διήμερο της 25ης και της 26ης Οκτωβρίου νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Με τις σημερινές του δηλώσεις το επιβεβαίωσε κι επίσημα.