Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατιωτικά μέσα μετά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, παρόλο που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες Παρασκευή εναντίον οποιασδήποτε νέας στρατιωτικής περιπέτειας της χώρας στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων ώστε ο πρόεδρος Ομπάμα να έχει στη διάθεσή του «επιλογές», αν θελήσει να διατάξει μια επέμβαση στη Συρία.

«Το υπουργείο Άμυνας έχει την ευθύνη να παράσχει στον πρόεδρο όλες τις επιλογές για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Χέιγκελ προσθέτοντας πως αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη μέσων, τη φύση των οποίων αρνήθηκε να διευκρινίσει.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον, τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν την αποστολή στη Μεσόγειο ενός τέταρτου αντιτορπιλλικού εξοπλισμένου με πυραύλους κρουζ.

Ο 6ος αμερικανικός στόλος των ΗΠΑ, που επιχειρεί στη Μεσόγειο, αποφάσισε να αφήσει στην περιοχή το αντιτορπιλλικό Mahan, το οποίο επρόκειτο αρχικά να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, και να αντικατασταθεί από το αντιτορπιλλικό Ramage. Αυτά τα δύο σκάφη θα προστεθούν συνεπώς μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες στα αντιτορπιλλικά Barry και Gravely. Στα νερά της Μεσογείου περιπολούν συνήθως τρία αντιτορπιλλικά.

Ο Λευκός Οίκος δέχεται πίεση για να δώσει απάντηση στις κατηγορίες ότι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Συρία μια μεγάλης έκτασης επίθεση με χημικά όπλα που στοίχισε τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο εξάλλου οι σύμβουλοι του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφαλείας θα συνεδριάσουν στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν τις επιλογές των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ένας άλλος αμερικανός αξιωματουχος.

Επιφυλακτικός ο Ομπάμα, διχασμένη η κυβέρνηση

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως οι κατηγορίες αυτές για προσφυγή σε χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς αποτελούν «ένα σημαντικό γεγονός», «βαθιά ανησυχητικό».

Ωστόσο επιφυλάχθηκε να βγάλει εσπευσμένα συμπεράσματα, εξηγώντας ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να «συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες» για να επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε πως τα γεγονότα αυτά, εφόσον αποδειχθούν, είναι πολύ σοβαρότερα από εκείνα της περασμένης άνοιξης. Τον Ιούνιο, ο Λευκός Οίκος, έπειτα από χρονοτριβή εβδομάδων, κατέληξε να παραδεχθεί πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Η Συρία είχε περάσει τότε την περίφημη «κόκκινη γραμμή» που είχε χαράξει ο ίδιος ο Ομπάμα στις 20 Αυγούστου 2012. Και οι ΗΠΑ είχαν αυξήσει την υποστήριξή τους προς τους αντάρτες.

Όμως στο CNN ο πρόεδρος απέφυγε επιμελώς να ξαναμιλήσει γι' αυτή την «κόκκινη γραμμή».

«Βλέπουμε ανθρώπους που ζητούν άμεση δράση. Όμως το να σπεύσουμε να κάνουμε πράγματα που θα μπορούσαν να πάρουν άσχημη τροπή, να μπερδευτούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μπορεί να μας παρασύρει σε πολύ περίπλοκες και δαπανηρές επεμβάσεις που το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη δυσαρέσκεια στην περιοχή», υποστήριξε ο πρόεδρος.

Στο Λευκό Οίκο συνεδρίασαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο καμιά απόφαση δεν ελήφθη και η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη στο θέμα της Συρίας, σύμφωνα με τους New York Times.