Ο συνδυασμός της αύξησης του εργατικού κόστους, του διευρυμένου δημοσιονομικού ελλείμματος και της σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας, οδηγεί την Κροατία στην καταστροφή, φέρεται - σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Vecernji list" -να δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, απευθυνόμενος στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κροατίας, Ζέλικο Ροχατίνσκι.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν - σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα - στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης που είχε ο κ. Τρισέ με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των υποψηφίων, προς ένταξη, χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο κ. Ροχατίνσκι δήλωσε ότι δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με μέλη της κροατικής κυβέρνησης και έτσι δεν είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του κ. Τρισέ.

"Η καταστροφή μπορεί να είναι πολύ δυνατή ως λέξη, αλλά η πορεία είναι ξεκάθαρη", είπε ο κ. Ροχατίνσκι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Κροατία μπορεί να υλοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προσαρμογής χωρίς τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Από το γραφείο του ΔΝΤ στο Ζάγκρεμπ ανακοινώθηκε, πάντως, ότι οι επικεφαλής, ζήτησαν συνάντηση με την πρωθυπουργό της Κροατίας Γιάτρανκα Κόσορ και τον υπουργό Οικονομικών Ιβάν Σούκερ, ωστόσο, δεν έλαβαν θετική ή αρνητική απάντηση στο αίτημά τους.

Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερ", "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απηύθυνε την πρώτη της προειδοποίηση σχετικά με το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα της Κροατίας".

Στο τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων "Ρόιτερ" αναφέρεται ότι ο κ. Τρισέ συναντήθηκε με τον κ. Ροχατίνσκι, ο οποίος, δήλωσε- σε μέσα ενημέρωσης της Κροατίας - ότι ο κ. Τρισέ τόνισε ότι ο συνδυασμός της ανόδου στα εργατικά κόστη και του διευρυμένου δημοσιονομικού ελλείμματος με τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία, θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην κροατική οικονομία.

Ο κ. Ροχατίνσκι, του οποίου η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη συνάντηση με τον κ. Τρισέ, δήλωσε, πρόσφατα, πως η Κροατία πρέπει να δώσει έμφαση στις επενδύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στις εξαγωγές.