εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ετοιμάζονται να αρχίσουν από τη Δευτέρα τις έρευνές τους στη Συρία για τους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό, έπειτα από το πράσινο φως που έδωσε η συριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

"Η αποστολή ετοιμάζεται να διεξαγάγει δραστηριότητες έρευνας επί τόπου, από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου", διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν του ΟΗΕ.

Προηγουμένως η συριακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι έδωσε το πράσινο φως στην έρευνα αυτή με άμεση ισχύ.

Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε "μη αξιόπιστη" την πρόσβαση που προτάθηκε από τη Δαμασκό στους επιθεωρητές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Κι-μουν "έδωσε οδηγίες στην αποστολή της οποίας ηγείται ο δρ (Αακε) Σέλστρομ, που βρίσκεται τώρα στη Δαμασκό, να επικεντρώσει την προσοχή της στον προσδιορισμό των γεγονότων που αφορούν το περιστατικό της 21ης Αυγούστου κατ’ απόλυτη προτεραιότητα"

Ο Μπαν "σημειώνει πως η συριακή κυβέρνηση δηλώνει πως θα παράσχει την απαραίτητη συνεργασία περιλαμβανομένου του σεβασμού της κατάπαυσης των εχθροπραξιών στους τόπους που συνδέονται με το περιστατικό" της 21ης Αυγούστου, προστίθεται στο κείμενο.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναβεβαιώνει επίσης, αναφερόμενος εμμέσως στη συριακή αντιπολίτευση, πως "όλα τα μέρη θα πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργηθεί επειγόντως ένα εξασφαλισμένο περιβάλλον έτσι ώστε η Αποστολή να μπορεί να κάνει τη δουλειά της αποτελεσματικά, και πρέπει να παράσχουν τις απαραίτητες πληροφορίες".

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως έδωσε τη συγκατάθεσή τους στους επιθεωρητές του ΟΗΕ ώστε να ερευνήσουν "αμέσως" για τις καταγγελίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό. Η συμφωνία αυτή "τίθεται αμέσως σε ισχύ", διευκρίνισε.

Η συμφωνία επετεύχθη στη διάρκεια μιας συνάντησης που είχαν σήμερα η υπάτη εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν και ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ.