Υπέρ της ανάληψης δράσης ενάντια στη Συρία, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάχθηκε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.   

«Είναι δυνατόν να απαντήσουμε στα χημικά όπλα χωρίς απόλυτη ενότητα στο Σ.Α. του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε ο βρετανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC για να απαντήσει: «Θα έλεγα "ναι είναι (δυνατό)", γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατο να απαντήσουμε σε τέτοιες βιαιοπραγίες και εγκλήματα».

Ταυτόχρονα, ξεκινά σήμερα Δευτέρα, η διήμερη σύνοδος των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων δυτικών και μουσουλμανικών χωρών στο Αμάν της Ιορδανίας για να εξετασθούν οι συνέπειες της σύρραξης στη Συρία.

Εντατικές διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στις δυτικές πρωτεύουσες για τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς κατά τη διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα, τη στιγμή που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Την Παρασκευή, Ιορδανός στρατιωτικός είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση συνεδρίασης στο Αμάν εντός των προσεχών ημερών μετά από πρόσκληση του αρχηγού των γενικού επιτελείου των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων Μεσάαλ Μοχάμεντ ελ-Ζέμπεν και του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένη με 20 χώρες της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, του στρατηγού Λόιντ Οστιν.

Ο Ιορδανός αξιωματούχος είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra , ότι στη σύνοδο θα συμμετάσχει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Ντέμπσεϊ, καθώς και οι ομόλογοί του της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Καναδά.