Χιλιάδες άνθρωποι που ξέφυγαν από τις συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εξακολουθούν να φτάνουν στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας.

Νωρίς σήμερα το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι της Βαλέτας μία φρεγάτα του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, η HMS Cumberland, με 207 ανθρώπους από τη Βεγγάζη. Η φρεγάτα μετέφερε κυρίως βρετανούς πολίτες, αλλά και πολίτες ακόμη 20 χωρών.

Λίγο αργότερα 2.000 Κινέζοι που κατέφεραν να φύγουν από τη Βεγγάζη έφτασαν στη Βαλέτα με πλοίο των ιταλικών γραμμών Grimaldi, το οποίο είχε ναυλώσει το Πεκίνο. Εξάλλου τρία πλοία έχουν ήδη εκκενώσει 7.000 Κινέζους από τη Λιβύη και τους έχουν μεταφέρει στην Κρήτη.

Χθες Παρασκευή το βράδυ έφτασε στη Βαλέτα ένα φέρι που είχαν ναυλώσει οι ΗΠΑ, το Maria Dolores, και μετέφερε περισσότερους από 300 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου 30 αμερικανούς διπλωμάτες και τις οικογένειές τους.

Ενα ακόμη φέρι με πολλούς επιβάτες έφτασε στη διάρκεια της νύχτας στη Μάλτα.

Παράλληλα ένα αεροπλάνο, το οποίο έχει ναυλώσει η βρετανική κυβέρνηση, έφυγε σήμερα το πρωί από το αεροδρόμιο Γκάτγουικ του Λονδίνου με κατεύθυνση την Τρίπολη για να επαναπατρίσει τους τελευταίους Βρετανούς που παραμένουν στη Λιβύη.

Οι βρετανικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες τους να μεταβούν το συντομότερο δυνατό στο αεροδρόμιο, διότι, όπως άφησαν να εννοηθεί, πρόκειται για την τελευταία πτήση που γίνεται ειδικά για την εκκένωση βρετανών πολιτών.

Επιπλέον δύο τουρκικά πλοία, μία φρεγάτα και ένα φέρι, που μεταφέρουν 1.200 Τούρκους και ακόμη 500 πολίτες άλλων 25 χωρών αναχώρησαν σήμερα από τη Βεγγάζη με κατεύθυνση το λιμάνι του Μαρμαρά, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές.