Η δεξιά αντιπολίτευση, συνυπολογιζομένης και της λαϊκιστικής αντιμεταναστευτικής δεξιάς, έχει ένα άνετο προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού συνασπισμού της απερχόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα χθες βράδυ, δύο εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου.

Το Συντηρητικό Κόμμα του οποίου ηγείται η Έρνα Σόλμπεργκ και οι πιθανοί σύμμαχοί του, το Κόμμα Προόδου (FrP, λαϊκιστικό), καθώς και δύο μικρά κόμματα του κέντρου —οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι— συγκεντρώνουν συνολικά 52,7% στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS Gallup την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Από την άλλη πλευρά, το Εργατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Γενς Στόλτενμπεργκ και οι σύμμαχοί του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Κεντρώο Κόμμα, δεν συγκεντρώνουν συνολικά παρά μόνο το 41,1%.

Στην εξουσία από το 2005, θύμα της φθοράς της εξουσίας, ο συνασπισμός της νορβηγικής αριστεράς θεωρείτο σχεδόν δεδομένο ότι θα ηττηθεί από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής είναι ουσιαστικά αμετάβλητα σε σχέση με εκείνα παρόμοιας δημοσκόπησης της 5ης Αυγούστου.

Εάν τα ποσοστά που καταγράφηκαν σε αυτήν την δημοσκόπηση επιβεβαιωθούν στις κάλπες την 9η Σεπτεμβρίου, η δεξιά θα αποκτήσει ισχυρή πλειοψηφία στη βουλή, καταλαμβάνοντας 95 έδρες επί συνόλου 169.

Μόνη παρηγοριά για τον Στόλντενμπεργκ μοιάζει να είναι πως το Εργατικό Κόμμα, που παραδοσιακά κυριαρχεί στην σκανδιναβική χώρα, παραμένει το πρώτο κόμμα, μπροστά από τους συντηρητικούς.

Σε μια χώρα η οικονομία της οποίας ευημερεί χάρη κυρίως στο πετρέλαιο που αντλείται από τη Βόρεια Θάλασσα, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε κατά κύριο λόγο σε κοινωνικά ζητήματα: την υγεία, την παιδεία, τις μεταφορές, δημοσιονομικά και φορολογικά θέματα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη σε δείγμα 1.497 ανθρώπων από το ινστιτούτο TNS Gallup από την 21η ως την 23η Αυγούστου.