Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους είκοσι σήμερα στη διάρκεια συγκρούσεων οι οποίες ξέσπασαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό της Καλαντίγια, κοντά στην Ιερουσαλήμ, δήλωσαν ιατρικές πηγές και πηγές των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ακυρώθηκε η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.
Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μετά την άφιξη στον καταυλισμό μονάδας ισραηλινών μεθοριακών φρουρών για τη σύλληψη ενός Παλαιστίνιου.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές πηγές που δηλώνουν ότι 20 ακόμη Παλαιστίνιοι επλήγησαν από πραγματικά πυρά.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι οι μεθοριακοί φρουροί χρησιμοποίησαν μέσα καταστολής για να διαλύσουν περί τους 1.500 Παλαιστίνιους που τους πετούσαν πέτρες, αλλά δεν έκανε λόγο για νεκρούς ούτε επιβεβαίωσε την χρήση πραγματικών πυρών.

"Νωρίς σήμερα το πρωί μια μονάδα μεθοριακών φρουρών πραγματοποίησε επιχείρηση στον καταυλισμό Καλαντίγια για να συλλάβει έναν τρομοκράτη" και αμέσως μετά τη σύλληψή του, περί τους 1.500 κατοίκους του καταυλισμού άρχισαν να πετούν πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ στους στρατιώτες. Ο στρατός απάντησε χρησιμοποιώντας μέσα καταστολής", είπε η εκπρόσωπος Λούμπα Σάμρι.

"Υπήρξαν τραυματίες που διακομίστηκαν σε παλαιστινιακά νοσοκομεία αλλά δεν μπορούμε να πούμε αν υπάρχουν νεκροί στο άλλο στρατόπεδο", δήλωσε. Τρεις μεθοριακοί φρουροί τραυματίστηκαν ελαφρά από πέτρες, πρόσθεσε.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να "καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία. Οι καθημερινές σφαγές, η συνέχιση της εποικιστικής πολιτικής είναι μηνύματα του Ισραήλ που θέλει να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία. Η ισραηλινή πολιτική θα καταστρέψει τα πάντα. Καλούμε τις ΗΠΑ να ενεργήσουν έτσι ώστε να μην εξανεμιστεί η ελπίδα για ειρήνη. Καταγγέλλουμε απερίφραστα τη σφαγή σήμερα το πρωί στον καταυλισμό Καλαντίγια", τόνισε ο Ναμπίλ Ρουντέινα.

Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι επανέλαβαν τις απευθείας ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά τις εντατικές προσπάθειες του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος πέτυχε μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στην Ουάσινγκτον στις 30 Ιουλίου.

Κατόπιν οι δύο πλευρές συναντήθηκαν εκ νέου δύο φορές τον Αύγουστο στην Ιερουσαλήμ.

Ο νέος γύρος, ο οποίος είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα στην Ιεριχώ, ακυρώθηκε.

Λίγο μετά την επιστροφή αυτή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανέγερση τουλάχιστον 2.000 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων και πολλών διεθνών παραγόντων.