Ύστερα από πολύμηνες αντιπαραθέσεις και σφοδρές αλληλοκατηγορίες, οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ στη διακομματική επιτροπή διερεύνησης των επεισοδίων που εξελίχθησαν στη Βουλή στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 υπέγραψαν ένα κοινό πόρισμα, το οποίο, όπως εκτιμάται, θα αμβλύνει - τουλάχιστον προσωρινά - την ένταση στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Ταυτόχρονα, η υπογραφή του πορίσματος από κυβέρνηση και αντιπολίτευση απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών, στο οποίο είχε αναφερθεί, προχθές, ο κ. Γκρούεφσκι και το οποίο απορρίφθηκε τόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

Αργά χθες το βράδυ, ο κ. Γκρούεφσκι είχε δηλώσει ότι το κόμμα του αποφάσισε να ψηφίσει ένα πόρισμα της επιτροπής με τις διατυπώσεις που επιθυμεί το SDSM, ασχέτως αν διαφωνεί πλήρως με αυτές, με σκοπό τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε σημειώσει ότι το κόμμα του θα υπογράψει το πόρισμα που επιθυμεί η αντιπολίτευση, για να μην τεθούν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας, όμως δεν θα το θεωρεί έγκυρο.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είχε σημειώσει πως εάν δεν δεν υπάρξει πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τα επεισόδια στη Βουλή, είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου, να άρει τη σύσταση της προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα του.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γνωστοποιηθεί το περιεχόμενο του πορίσματος, ενώ η αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίηση της για την υπογραφή του και θεώρησε ότι δικαιώνονται όσα αυτή υποστήριξε σχετικά με το ποιος φέρει την ευθύνη για τα επεισόδια στη Βουλή.