Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έλαβε την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Κροατίας ως προς την κροατική νομοθεσία σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, παρόλο που η προθεσμία υποβολής της απάντησης ήταν η (προηγούμενη) Παρασκευή, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων «Hina».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το γεγονός ότι, η Κροατία δεν ανταποκρίθηκε στο άμεσο αίτημα (της Επιτροπής)», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα. 

Πρόσθεσε δε, ότι, «το γεγονός ότι, η εθνική νομοθεσία της Κροατίας τροποποιήθηκε μόλις λίγες μέρες πριν την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, είναι παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο δεν είναι ένα ασήμαντο θέμα».

«Η κίνηση της Κροατίας (η αλλαγή του νόμου για τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε νομικά θέματα) σημαίνει ότι, ορισμένοι εγκληματίες ύποπτοι για τη δολοφονία Κροατών μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, μπορούν να συνεχίσουν να κρύβονται πίσω από τα κροατικά σύνορα», είπε η κ. Αντρέεβα.

Γι' αυτό τον λόγο, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης θα ενημερώσει την Ολομέλεια του Σώματος την επόμενη εβδομάδα και θα προτείνει δράσεις κατά της Κροατίας, όπως προβλέπει το Άρθρο 39 της Συνθήκης Ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κ. Ρέντινγκ ενημέρωσε σχετικά τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κροατίας για το θέμα, με επιστολή που του απέστειλε, πρόσθεσε η κ. Αντρέεβα.

Το Άρθρο 39 προβλέπει τα κατάλληλα μέτρα, ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η άρνηση χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ. Η κ. Ρέντινγκ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης σχετικά με την παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την Κροατία, τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε προθεσμία στην Κροατία μέχρι τις 23 Αυγούστου 2013 να ενημερώσει πότε σκοπεύει να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης. Η Κροατία πέρασε το νόμο για τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε νομικά θέματα στα τέλη Ιουνίου, περιορίζοντας την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης σε εγκλήματα που έγιναν μετά τον Αύγουστο του 2002.

Στο τέλος Ιουλίου η κ. Ρέντινγκ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης της Κροατίας Ορσάτ Μίλιενιτς, στην οποία τόνισε ότι, αυτό που έκανε η Κροατία στις 28 Ιουνίου με την τροποποίηση του εν λόγω νόμου δεν ήταν σύμφωνο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα έπρεπε να διορθωθεί.

Η αλλαγή του νόμου για τη συνεργασία με τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε νομικά θέματα συνδέθηκε με την μη έκδοση του καταζητούμενου πρώην αξιωματούχου των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών Γιόσιπ Πέρκοβιτς στις γερμανικές αρχές.

Τον Ιούνιο, κατατέθηκε στην κροατική Βουλή τροπολογία, η οποία δεν επιτρέπει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τον Αύγουστο του 2002. Η γερμανική αστυνομία εξέδωσε πριν από μερικά χρόνια ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πέρκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία του Κροάτη μετανάστη Στιέπαν Τζουρέκοβιτς το 1983, κοντά στο Μόναχο.