Μία «αληθινή» απάντηση από τις ΗΠΑ στην επίθεση που θεωρείται ότι πραγματοποίησε με χημικά όπλα η κυβέρνηση της Συρίας την περασμένη εβδομάδα δεν είναι ανάγκη να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

Το εξέχον κοινοβουλευτικό στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνει «απόλυτα πεπεισμένο» πως η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι πλήρως υπεύθυνη για την «φρικαλεότητα» αυτή, καθώς μόλις τώρα μεταβαίνει η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα στο σημείο προκειμένου να διερευνήσει την καταγγελθείσα επίθεση.

Ο Μακέιν, που έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ των ανταρτών στη Συρία προκειμένου να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος τους, δήλωσε πως κατ’ αυτόν η ομάδα του ΟΗΕ δεν πρόκειται να καταφέρει να υλοποιήσει μία πλήρη έρευνα.

«Μου είναι πολύ δύσκολο να σκεφθώ ότι ο Άσαντ πρόκειται να επιτρέψει στον ΟΗΕ να εξετάσει κάτι, του οποίου το αποτέλεσμα πρόκειται να αποβεί λίαν αρνητικό για αυτόν», ήσαν τα λόγια του Μακέιν, ο οποίος επισκέπτεται τη Σεούλ.

«Όμως δεν έχουμε ανάγκη από την συγκατάθεση του ΟΗΕ. Εάν οι ΗΠΑ οπισθοχωρήσουν και δεν αναλάβουν αληθινή δράση —κι εννοώ να μην ριφθούν μόνον κάποιοι πύραυλοι Κρουζ— τότε η φήμη μας σε παγκόσμιο επίπεδο θα απαξιωθεί ακόμη περισσότερο, εάν μας έχει απομείνει ακόμη κάποια», επεσήμανε.

Κατά τον ίδιον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξουδετερώσουν τις εναέριες δυνατότητες της συριακής κυβέρνησης και να δημιουργήσουν μία ζώνη ασφαλείας υπό την αιγίδα τους.