Έξι άνθρωποι απήχθησαν κι εκτελέστηκαν σήμερα τα ξημερώματα από ένοπλους άνδρες σε μια περιοχή όπου κατοικούν κατά πλειονότητα σουνίτες, στα βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ.

Οι ένοπλοι, οι οποίοι φορούσαν στολές της ιρακινής αστυνομίας, εισέβαλαν σε πολλές κατοικίες στην Ταρμίγια, μια κοινότητα όπου ζουν κατά πλειονότητα σουνίτες στα βόρεια της πρωτεύουσας, υποστηρίζοντας ότι διεξήγαν μια επιχείρηση ασφαλείας, όπως ανέφεραν η αστυνομία και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Απήγαγαν έξι πρόσωπα και κατόπιν αποχώρησαν από την περιοχή. Κάτοικοι ανακάλυψαν αργότερα τις άψυχες σορούς τους έξω από τον οικισμό αυτό, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας. Μια νοσοκομειακή πηγή επιβεβαίωσε ότι διακομίστηκαν σε νοσοκομείο έξι πτώματα με πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει στοιχείων που έχουν ανακοινώσει πηγές των υπηρεσιών υγείας και ασφαλείας του Ιράκ, η βία που αιμάσσει τη χώρα έχει προκαλέσει τον βαρύτερο απολογισμό νεκρών μετά το 2008, με 3.600 ανθρώπους να έχουν βρει το θάνατο από τις αρχές του 2013.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι έχει υποσχεθεί να συνεχίσει την εκστρατεία των δυνάμεων ασφαλείας για να συλληφθούν αυτοί που ευθύνονται για τα επεισόδια βίας, τονίζοντας ότι δεκάδες αντικυβερνητικοί μαχητές κι ακτιβιστές έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν συλληφθεί τους τελευταίους μήνες.

Ειδικοί και διπλωμάτες διατείνονται ότι το επίπεδο της βίας οφείλεται στην όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια της σουνιτικής μειονότητας, που καταγγέλλει τις διακρίσεις που υφίσταται από την —κυριαρχούμενη από σιίτες— κυβέρνηση Μάλικι, γεγονός που διευκολύνει τη στρατολόγηση μαχητών από τις οργανώσεις των ανταρτών.