current views are: 1

26 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση19:44

Συρία: Οι αντάρτες ανακατέλαβαν στρατηγικής σημασίας πόλη κοντά στο Χαλέπι

Οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν σήμερα τον έλεγχο μίας στρατηγικής σημασίας πόλης στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 

Δημοσίευση 19:44’
αρθρο-newpost

Οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν σήμερα τον έλεγχο μίας στρατηγικής σημασίας πόλης στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 

Οι δυνάμεις των ανταρτών κατέλαβαν σήμερα τον έλεγχο μίας στρατηγικής σημασίας πόλης στη βόρεια Συρία, αποκόπτοντας τη μοναδική οδό ανεφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων έξω από την πόλη του Χαλεπίου, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ίδια οργάνωση υποστήριξε επίσης πως διαθέτει μία φωτογραφία που απεικονίζει την εκτέλεση του αλαουίτη πνευματικού Μπαντρ Γαζάλ από σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές μαχητές, υπογραμμίζοντας γλαφυρά την κλιμακούμενη θρησκευτική αιματοχυσία που επιστέφει τη σύρραξη.

Το Παρατηρητήριο, που πρόσκειται στους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε πως οι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο του Χανασίρ, μίας πόλης η οποία τους δίνει τον έλεγχο επί της οδού που συνδέει το Χαλέπι με την πόλη Χάμα, στην κεντρική Συρία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κατάκτηση αυτή των ανταρτών στην πράξη αφήνει πολιορκημένα στο Χαλέπι τα στρατεύματα του Άσαντ.

Νοτιότερα, οι κάτοικοι στην κεντρική επαρχία Χομς επιβεβαίωσαν πως οι αντάρτες επεχείρησαν να ανακαταλάβουν την επίσης στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλκάλαχ, σε μικρή απόσταση (4 χλμ.) από την μεθόριο με το Λίβανο. Η κατάληψή της θα επέτρεπε στις δυνάμεις των ανταρτών στη Χομς να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό τους.

Επί πολλές εβδομάδες, οι δυνάμεις του Άσαντ είχαν επικεντρώσει τις επιθέσεις τους στη Χομς, μία επαρχία που κρίνεται ζωτική για την εξασφάλιση του προπυργίου του προέδρου, που εκτείνεται από τη Δαμασκό έως τις παράκτιες πόλεις, όπου κατοικεί η μειονότητα των αλαουιτών, απ’ όπου προέρχεται κι ο ίδιος ο Άσαντ.

Όμως η προέλαση των ανταρτών κοντά στην Ταλκάλαχ και η θρυλούμενη δολοφονία του αλαουίτη ιερωμένου υπονοούν ότι οι αντικαθεστωτικοί επιδιώκουν την ανακατάληψη των κεντρικών περιοχών στη Συρία.

Ορισμένοι στη Συρία αμφιβάλλουν για την φερόμενη δολοφονία του Γαζάλ, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις γι’ αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωσή της από ανεξάρτητη πηγή, λόγω της απαγόρευσης που έχει επιβληθεί στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η δολοφονία του Γαζάλ στην επαρχία της Λαττάκεια εκπέμπει ένα συμβολικό μήνυμα και μία απειλή για τους αλαουίτες, των οποίων η ισχυρά περιφρουρούμενη περιοχή έως τώρα δεν έχει υποστεί τέτοια δεινά από τις μάχες όσο άλλες ζώνες της Συρίας.

Το Παρατηρητήριο τόνισε πως μαχητές από το ισλαμιστικό Κίνημα Νόσρα εκτέλεσαν τον Γαζάλ μετά την απαγωγή του από βόρειο προάστιο της Λαττάκειας νωρίτερα εντός του μηνός. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστή η τοποθεσία όπου πραγματοποιήθηκε η εκτέλεσή του.


σχετικα αρθρα