Οι ΗΠΑ παρείχαν αφειδώς πληροφορίες στο Ιράκ για τις επιθετικές προετοιμασίες των ιρανικών στρατευμάτων στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του ’80, μολονότι η Ουάσινγκτον γνώριζε σαφώς ότι η Βαγδάτη θα χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Foreign Policy.

Βασισμένο σε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και σε παλαιότερες μαρτυρίες απομάχων κυβερνητικών στελεχών, το περιοδικό τονίζει στον ιστότοπό του πως η Ουάσιγκτον γνώριζε από το 1983 πως ο Σαντάμ Χουσέιν δεν θα δίσταζε να προσφύγει σε βομβαρδισμούς με χημικά αέρια εναντίον των ιρανικών δυνάμεων.

«Όσο συνεχίζονται και πυκνώνουν οι ιρακινές επιθέσεις αυξάνουν οι πιθανότητες οι ιρανικές δυνάμεις να βάλουν στο χέρι μία οβίδα με ιρακινά διακριτικά που να περιέχει αέρια μουστάρδας», τονιζόταν σε ένα από τα έγγραφα της αμερικανικής αντικατασκοπίας, με ημερομηνία Νοέμβριο του 1983.

Στα τέλη του 1987, χάρη σε έναν κατασκοπευτικό τους δορυφόρο, οι ΗΠΑ εντόπισαν πως το Ιράν συγκέντρωνε ένα σημαντικό αριθμό δυνάμεων στα ανατολικά της Βασόρας (στα νότια του Ιράκ) ενόψει της εαρινής του αντεπίθεσης. Οι λήψεις έδειχναν ακόμη πως οι Ιρανοί είχαν εντοπίσει ένα κενό στην αμυντική γραμμή των Ιρακινών, στην οποία θα μπορούσαν να διεισδύσουν.

Η έκθεση, που έφερε την κωδική ονομασία «Προ των πυλών της Βασόρας», είχε παρουσιασθεί στον πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος είχε σημειώσει τότε πως «μία ιρανική νίκη θα ήταν απαράδεκτη», επισήμανε το Foreign Policy.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενημερώσουν τη Βαγδάτη και να συνδράμουν τους Ιρακινούς με πληροφορίες για τα κέντρα επιμελητείας και τις αντιαεροπορικές αμυντικές συστοιχίες του Ιράν.

Τα στρατεύματα της Βαγδάτης κατέπνιξαν εν τη γενέσει τους τα ιρανικά σχέδια εξαπολύοντας τον Απρίλιο του 1988 μία ευρείας έκτασης αντεπίθεση, περιλαμβανομένων και βομβαρδισμών με χημικά αέρια, στην χερσόνησο Φάο.

Χημικοί παράγοντες χρησιμοποιήθηκαν σε τέσσερις περιπτώσεις, προκαλώντας κάθε φορά «εκατοντάδες και χιλιάδες θύματα μεταξύ των Ιρανών», ανέφερε η CIA.

«Οι Ιρακινοί ουδέποτε μας ενημέρωσαν πως σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν νευροτοξικά αέρια. Δεν χρειάσθηκε άλλωστε να το κάνουν, το γνωρίζαμε ήδη», εξήγησε στο Foreign Policy ο τότε Αμερικανός επιτετραμμένος στην πρεσβεία στη Βαγδάτη, Ρικ Φρανκόνα.

Είναι την εποχή εκείνη —τον Μάρτιο του 1988—, που ο Σαντάμ Χουσέιν είχε χρησιμοποιήσει ατιμωρητί χημικά αέρια και κατά της κουρδικής κοινότητας Χαλάμπτζα, επίθεση η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 5.000 ανθρώπους.