Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναμφισβήτητο» πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Συρία, δηλώσεις οι οποίες ούτε λίγο, ούτε πολύ ανοίγουν το δρόμο για επέμβαση στη Συρία.

Ο Κέρι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι ενήργησε σαν να είχε κάτι να κρύψει εμποδίζοντας την επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης για μέρες και βομβαρδίζοντας την περιοχή, «καταστρέφοντας συστηματικά τα αποδεικτικά στοιχεία».

«Η βασική μας αίσθηση ανθρωπιάς προσβάλλεται όχι μόνον από αυτό το δειλό έγκλημα, αλλά και από την κυνική απόπειρα κάλυψής του», υπογράμμισε. «Δεν είναι αυτή η συμπεριφορά μιας κυβέρνησης που δεν έχει τίποτε να κρύψει», είπε.

«Είναι αναμφισβήτητο», σημείωσε επίσης, επισημαίνοντας ότι η συριακή κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο των χημικών όπλων και διαθέτει τους πυραύλους που μπορούν να φέρουν κεφαλές με χημική γόμωση.

Όλα τα έθνη θα πρέπει να προασπίσουν την υποχρέωση να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι οι εικόνες μετά την επίθεση στα προάστια της Δαμασκού την περασμένη εβδομάδα «θα πρέπει να σοκάρουν την συνείδηση του κόσμου».

Στο τραπέζι όλα τα σενάρια

Σημειώνεται ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ήδη o 6ος στόλος που επιχειρεί στη Μεσόγειο, αποφάσισε να αφήσει στην περιοχή το αντιτορπιλλικό Mahan, το οποίο επρόκειτο αρχικά να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, και να αντικατασταθεί από το αντιτορπιλλικό Ramage. Αυτά τα δύο σκάφη θα προστεθούν συνεπώς μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες στα αντιτορπιλλικά Barry και Gravely.

Όπως επεσήμανε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ανάμεσα στα σενάρια που μελετούνται για δράση στη Συρία είναι οι στοχευμένοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως σταθμοί τηλεπικοινωνιών, αντιεροπορικές εγκαταστάσεις, κυβερνητικά κτήρια και αεροδρόμια.

Ακόμη ένα σενάριο που εξετάζεται είναι να χτυπηθούν από αέρος μονάδες που - σύμφωνα πάντα με τις ΗΠΑ- εμπλέκονται στην επίθεση με χημικά στα προάστια της Δαμασκού, όπως η 155η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, την οποία διοικεί ο αδερφός του Μπασάρ αλ Άσαντ.