Η Ιταλία έχει πουλήσει στη Λιβύη τα τελευταία δύο χρόνια στρατιωτικό υλικό- εκρηκτικά, πυραύλους, ελικόπτερα- αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα "Corriere della Sera".

Η ιταλική εφημερίδα επικαλείται μία επίσημη έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών που απαριθμεί τα συμβόλαια, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν μεταξύ της Λιβύης και πολλών μεγάλων ιταλικών εταιρείων στρατιωτικού εξοπλισμού, ανάμεσά τους και ο όμιλος Finmecanica.

Η εταιρεία κατασκευής πυραύλων Mdba Italia υπέγραψε το Μάιο του 2009 μία συμφωνία ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την οποία παρείχε στη Λιβύη "υλικό για βόμβες, τορπίλες, πυραύλους και ρουκέτες", σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου.

Η Augusta Westland υπέγραψε τον Οκτώβριο του 2010 δύο συμβόλαια αξίας 70 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή στη Λιβύη 10 ελικοπτέρων, ενώ την ίδια χρονιά η εταιρεία Selex Sistemi Integrati του ομίλου Finmecanica υπέγραψε συμφωνία ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ για την παροχή ηλεκτρονικού εξοπλισμού στην Τρίπολη.

Πάντα σύμφωνα με την ίδια έκθεση, την οποία επικαλείται η Corriere della Sera , η εταιρεία Oto Melara είχε επίσης ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη το Νοέμβριο του 2010 για "όπλα βεληνεκούς μεγαλύτερου των 12,7 χιλιοστών", καθώς και άλλου στρατιωτικού υλικού.

Φέτος, η εταιρεία Intermarine Spa ξεκινησε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Selex Sistemi Integrati, η Augusta Westland και η Oto Melara είχαν επίσης ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συμβόλαιο συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ.