Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης 

Η Τετάρτη που μας πέρασε φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε μία σημαδιακή ημέρα για τον συριακό εμφύλιο. Η φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα, την οποία οι αντάρτες αποδίδουν στις κυβερνητικές δυνάμεις, και τα βίντεο με τις σοκαριστικές σκηνές αμάχων να ψυχορραγούν στους δρόμους της Δαμασκού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προωθούμενη επέμβαση των δυτικών δυνάμεων στη Συρία. Όλα αυτά, την ώρα που οι επιθεωρητές μόλις ξεκίνησαν την έρευνά τους, με τη Ρωσία και το Ιράν – οι στενότεροι σύμμαχοι του Άσαντ – να αντιδρούν έντονα. 

Η χθεσινοβραδυνή ομιλία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αφήνει λίγα περιθώρια παρερμηνειών για τις προθέσεις της υπερδύναμης. Υποστήριξε ότι ο Λευκός Οίκος έχει πολύ λίγες αμφιβολίες για το ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, δείχνοντας ξεκάθαρα προς την πλευρά του καθεστώτος Άσαντ. 

Κατηγόρησε τον συριακό στρατό ότι η χθεσινή επίθεση του στρατού με όλμους στην ίδια περιοχή ήταν «προσπάθεια να καταστρέψει συστηματικά τα αποδεικτικά στοιχεία», λέγοντας παράλληλα ότι το καθεστώς  κάνει ότι μπορεί ώστε να εμποδίσει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να ερευνήσουν τον τόπο του συμβάντος. 

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ο Άσαντ ενήργησε σαν να είχε κάτι να κρύψει, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι απορρίπτει το ενδεχόμενο κάποια από τα όπλα να έχουν πέσει στα χέρια ανταρτών: 

«Είναι αναμφισβήτητο, η συριακή κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο των χημικών όπλων και διαθέτει τους πυραύλους που μπορούν να φέρουν κεφαλές με χημική γόμωση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεντρώνουν επιπρόσθετα στοιχεία, παράλληλα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ

«Πολεμική ομιλία» 

Τα όσα δήλωσε ο Τζον Κέρι χθες, σηματοδοτούν μία απότομη κλιμάκωση στη ρητορική της Ούασινγκτον, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι προλείανε το έδαφος για μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Τουλάχιστον έτσι το εξέλαβαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, με χαρακτηριστικότερο το σχόλιο του δημοσιογράφου Max Fisher της Washington Post, ο οποίος έκανε λόγο για «πολεμική ομιλία, απ' την πρώτη έως την τελευταία παράγραφο». 

Μία ομιλία, στην οποία – σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της αμερικανικής εφημερίδας- ο Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι εάν χρειαστεί οι ΗΠΑ θα βρουν τρόπο να παρακάμψουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου δεν θα υπήρχαν πιθανότητες να ανάψει το «πράσινο» φως για μία επέμβαση στη Συρία δεδομένων των αρνητικών ψήφων της Ρωσίας και της Κίνας

Πολλοί αναλυτές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού εκτιμούν ότι δεν τίθεται ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση Ομπάμα έλαβε αποφάσεις για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, αλλά το πότε θα τις υλοποιήσει. Σε αυτό το πλαίσιο το περασμένο Σάββατο ανακοινώθηκε η ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου με επιπλέον δύο αντιτορπιλικά. 

Επιφυλακή και σενάρια 

Και μαζί με την, ανοιχτή πλέον, συζήτηση για εμπλοκή στον συριακό εμφύλιο, την εμφάνισή τους κάνουν και τα σενάρια με τις στρατιωτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι δυτικοί, και το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε στη Λιβύη κερδίζει συνεχώς έδαφος:  Ζώνη απαγόρευσης πτώσεων πάνω από το Συριακό έδαφος, ναυτικοί και αεροπορικοί βομβαρδισμοί δίχως τη συμμετοχή του στρατού ξηράς. 

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Daily Mail ένα από τα σχέδια που μελετούν οι δυτικοί είναι οι βομβαρδισμοί στο συριακό έδαφος, και σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, οι δυτικοί θα πραγματοποιήσουν βομβαρδισμούς με στόχο αντιαεροπορικά όπλα, σταθμούς διοίκησης και επικοινωνιών, κυβερνητικά κτήρια και κυρίως την πολεμική αεροπορία του Άσαντ, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατες στρατιωτικές επιτυχίες του καθεστώτος. 

Άλλοι πιθανοί στόχοι είναι οι μονάδες οι οποίες πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην επίθεση της περασμένης εβδομάδας, όπως η ταξιαρχία που διοικεί ο Μαχέρ Άσαντ, αδερφός του σύρου προέδρου, που σταθμεύει κοντά στη Δαμασκό. 

Όποιοι και να είναι οι στόχοι, στην επίθεση – η οποία σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές αναμένεται να διαρκέσει από 24 έως 48 ώρες- προβλέπεται να συμμετάσχουν αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού και υποβρύχια που περιπολούν στην περιοχή της Μεσογείου, τα «αόρατα» βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-2, αλλά και βρετανικά αεροσκάφη που σταθμεύουν στην Κύπρο. 

Έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα 

Και μπορεί τελικές αποφάσεις να μην έχουν ληφθεί ακόμα, το μόνο σίγουρο είναι ότι η συζήτηση των τελευταίων ημερών κορυφώνεται, με τους δυτικούς να βρίσκονται ένα βήμα πριν την εμπλοκή στη Συρία, και όλα αυτά προτού καν επιβεβαιωθεί από ποια πλευρά έγινε η χρήση χημικών όπλων, ενώ ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί και η αυθεντικότητα των βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο η συριακή αντιπολίτευση ως «πειστήριο». 

Αυτό ήταν και το μήνυμα της Μόσχας – στενού συμμάχου το Άσαντ- προς πάσα κατεύθυνση. Οι δυτικοί δεν είναι σε θέση να παράσχουν αποδείξεις που θα αποδεικνύουν τις κατηγορίες περί επίθεσης με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια εναντίων των χωρών που ζητούν στρατιωτική παρέμβαση:
«Δεν μπορούν να δώσουν αποδείξεις, εντούτοις υποστηρίζουν πως η "κόκκινη γραμμή" έχει ξεπεραστεί και δεν μπορούν πλέον να περιμένουν». 

Ο Λαβρόφ έσπευσε να απαντήσει και στα σενάρια περί εμπλοκής στη Συρία δίχως τη  τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι θα αποτελούσε μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

Οι «ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία να αποφύγουν τα σφάλματα του παρελθόντος», επεσήμανε ο Λαβρόφ κάνοντας σαφή αναφορά τόσο στα περίφημα «χημικά» όπλα που είχε στην κατοχή του ο Σαντάμ Χουσεΐν, τα οποία αποτέλεσαν το πειστήριο για την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2001., όσο και στους βομβαρδισμούς στη Λιβύη και την επικράτηση των ανταρτών που έφερε χάος στη χώρα.