«Κρίσιμη αλλά σταθερή» η κατάσταση του Νέλσον Μαντέλα

«Κρίσιμη αλλά σταθερή» η κατάσταση του Νέλσον Μαντέλα

Ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος νοσηλεύεται από τις αρχές Ιουνίου σε νοσοκομείο της Πρετόριας, «παραμένει σε κρίσιμη αλλά στάσιμη κατάσταση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα σε ομιλία του στην Μαλαισία.

«Ο πρώην πρόεδρος Μαντέλα παραμένει στο νοσοκομείο όπου έχει τη φροντίδα των γιατρών και παραμένει σε κρίσιμη αλλά στάσιμη κατάσταση», δήλωσε ο Ζούμα σε ομιλία του που δημοσιοποίησε η νοτιοαφρικανική προεδρία, παραλαμβάνοντας εν ονόματί του ειδική τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στην ειρήνη από το Ίδρυμα Μαχάτιρ για την Παγκόσμια Ειρήνη.

Ο 95χρονος Μαντέλα, ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ και σύμβολο της εθνικής συμφιλίωσης, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο στις 8 Ιουνίου με λοίμωξη του αναπνευστικού και παραλίγο να πεθάνει στα τέλη Ιουνίου. Η νοτιοαφρικανική προεδρία, η οποία εκδίδει τις ανακοινώσεις για την υγεία του εθνικού ήρωα, επαναλαμβάνει έκτοτε ότι η κατάστασή του είναι «κρίσιμη αλλά στάσιμη».

Στις 11 Αυγούστου είχε αναφέρει «βραδεία αλλά σταθερή πρόοδο» και το Σάββατο ανακοίνωσε ότι «μερικές φορές η κατάσταση της υγείας του Μαντέλα γίνεται επισφαλής» αλλά ότι ο οργανισμός του επιδεικνύει «αντοχή» και ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις κάθε φορά επιτυγχάνουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση.

«Υπάρχουν στιγμές που έχει μεταπτώσεις, αντιδρά στις αγωγές που του χορηγούνται, αλλά υπάρχουν στιγμές που η κατάστασή του δεν είναι σταθερή. Είναι όμως στάσιμη», δήλωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μακ Μαχαράζ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο