Επίσημη καταγγελία για παραβίαση των όρων ανταγωνισμού συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν εργάζονται πάνω σε ένα κείμενο ενστάσεων κατά της κρατικής εξαγωγικής μονοπωλιακής ρωσικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει το ένα τέταρτο των αναγκών της Ε.Ε. σε αέριο.

Η κατηγορία που της προσάπτεται είναι ότι έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά αερίου.

Πηγή η οποία έχει γνώση της έρευνας δήλωσε ότι η καταγγελία μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του έτους, εάν η Gazprom και η Ε.Ε. αποτύχουν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για τη διευθέτηση του θέματος.

Ενδεχόμενη σύγκρουση με την Gazprom απειλεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη τις σχέσεις με τη Ρωσία, καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον επόμενο μήνα στην Πετρούπολη τη σύνοδο των ηγετών του G20.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε αυτό τον μήνα ότι αν η Ε.Ε. επιβάλει αντιμονοπωλιακές κυρώσεις κατά της Gazprom, «θα είναι δύσκολο για την εταιρεία να λειτουργεί σε αγορές όπου αντιμετωπίζει ανοικτά διακριτική μεταχείριση εις βάρος της».

Κατά την έναρξη της έρευνας τον περασμένο Σεπτέμβριο η Κομισιόν είχε ανακοινώσει ότι η Gazprom θεωρείται ύποπτη για την επιβολή αδικαιολόγητων τιμών στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, συνδέοντας τις χρεώσεις της στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με τις τιμές του πετρελαίου και εμποδίζοντας το εμπόριο του αερίου μεταξύ των χωρών.

Η καταγγελία θα εγείρει θέμα επιβολής προστίμων και άλλων κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσοό. Στις εταιρείες που κατηγορούνται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων για τον ανταγωνισμό μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα ύψους έως το 10% των ετήσιων κερδών τους.

Η Intel είχε δεχθεί το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 1,06 δισ. ευρώ το 2009.