Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο χωριστές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.

Έξι μηχανικοί οι οποίοι εργάζονταν για το υπουργείο Αναμόρφωσης και Ανάπτυξης των Επαρχιών και είχαν απαχθεί από αντάρτες αργά την Κυριακή «βρέθηκαν νεκροί στην περιφέρεια Γκουλράν», είπε ένας αστυνομικός στην δυτική επαρχία Χεράτ.

«Οι Ταλιμπάν σκότωσαν τους ανθρώπους αυτούς αφού οι διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές και τους προεστούς για την απελευθέρωσή τους απέτυχαν», ανέφερε ο αστυνομικός αυτός σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Δεν είναι σαφές ποιες ήταν οι αξιώσεις των ανταρτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αξιωματούχοι του υπουργείου είπαν ότι τα πέντε από τα θύματα εργάζονταν στο Εθνικό Πρόγραμμα Αλληλεγγύης, το οποίο χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, και το έκτο ήταν ένας υπάλληλος του υπουργείου.

Εξάλλου στην ανατολική επαρχία Πάκτια, άλλοι έξι πολίτες βρέθηκαν νεκροί νωρίς σήμερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας αυτής.

«Τα πτώματα έξι ανθρώπων, όλων πολιτών, βρέθηκαν το πρωί στην περιοχή Ζορμάτ», είπε ο εκπρόσωπος Ροχουλάχ Σαμούν στο Γερμανικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι δολοφονήθηκαν με τη χρήση πυροβόλου όπλου ή όπλων και ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη για τις δολοφονίες αυτές στους Ταλιμπάν.

Το ισλαμιστικό αυτό κίνημα στοχοθετεί όλο και περισσότερο πολίτες τους οποίους κατηγορεί ότι συνεργάζονται με την κυβέρνηση, εγείροντας έντονες ανησυχίες σχετικά με τις πιθανότητες να υπάρξει ειρήνευση μετά την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των ξένων στρατευμάτων το 2014.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε τις δολοφονίες και επέκρινε την κυβέρνηση του Πακιστάν, της χώρας την οποία επισκέπτεται επί δύο ημέρες.

«Η δολοφονία αθώων μηχανικών και εργαζόμενων δείχνει ότι οι Ταλιμπάν και οι ξένοι αφέντες τους θέλουν το Αφγανιστάν να παραμείνει μια φτωχή και υπανάπτυκτη χώρα για πάντα», ανέφερε, προφανώς αναφερόμενος στο Ισλαμαμπάντ, το οποίο —μεταξύ άλλων— έχει κατηγορήσει επανειλημμένα ότι παίζει διπλό παιγνίδι στον πόλεμο που διαρκεί 12 χρόνια.

Ο Καρζάι είχε τονίσει χθες Δευτέρα την ανάγκη το Πακιστάν να συμβάλει στην διοργάνωση ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, κατά την διάρκεια μιας συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ.