current views are: 1

27 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση11:28

Πύραυλοι Τόμαχοκ δίχως αεροπλανοφόρα στοχεύουν τη Συρία

Υπάρχει συγκέντρωση πολεμικών πλοίων νοτίως και ανατολικά της Κύπρου εδώ και λίγες εβδομάδες λόγω των εξελίξεων στη Συρία, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους, η θα ενισχυθεί από μεγαλύτερες ναυτικές μονάδες. 

Δημοσίευση 11:28’
αρθρο-newpost

Υπάρχει συγκέντρωση πολεμικών πλοίων νοτίως και ανατολικά της Κύπρου εδώ και λίγες εβδομάδες λόγω των εξελίξεων στη Συρία, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους, η θα ενισχυθεί από μεγαλύτερες ναυτικές μονάδες. 

Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Υπάρχει συγκέντρωση πολεμικών πλοίων νοτίως και ανατολικά της Κύπρου εδώ και λίγες εβδομάδες λόγω των εξελίξεων στη Συρία, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους ή θα ενισχυθεί από μεγαλύτερες ναυτικές μονάδες. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν έχει εμφανισθεί στην ευρύτερη περιοχή αμερικανικό αεροπλανοφόρο ,ούτε υπάρχει πληροφόρηση ότι θα πλεύσει προς την περιοχή κάποιο από αυτά που διαθέτει η Ουάσιγκτον. Βέβαια κάποιοι αναλυτές λένε ότι η εμφάνιση αεροπλανοφόρου δεν είναι και απαραίτητη καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις της Τουρκίας για τα αμερικανικά μαχητικά. 

Πάντως πιο ισχυρή δύναμη που έχει στείλει , μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον είναι ένα καταδρομικό που φέρνει πυραύλους Τόμαχοκ, ένα όπλο που επιτρέπει στρατιωτικά “χειρουργικά κτυπήματα” χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις δυνάμεις της η Αμερική. 

Στην ίδια περιοχή έχει βρίσκονται και 4-5 Ρωσικά πολεμικά πλοία. Και επειδή η Συρία έχει τεράστιο γεωστρατηγικό ενδιαφέρον ναυτικές μονάδες έχουν στείλει , η Τουρκία, η Γερμανία και η Βρετανία. Όλα αυτά τα πολεμικά πλοία κινούνται ανεξάρτητα και όχι σαν ομάδα. 

Πληροφορίες που ήθελαν μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη να καταφθάνουν σε βάσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν επιβεβαιώνονται. Ωστόσο φέρεται πως η Ουάσιγκτον έχει συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση να μετασταθμεύσουν στη χώρα μας ένας αριθμός μη επανδρωμένων πολεμικών της αεροσκαφών. 

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν η συζήτηση αυτή συνεχιστεί και που θα εδρεύουν αν αποφασιστεί η έλευση τους. Ούτε στη βάση της Σούδας υπάρχει κάποια κινητοποίηση ή ελλιμενισμός κάποιας μεγάλης ναυτικής μονάδας. 

Δημοσίευμά πάντως της εφημερίδας Guardian αναφέρει ότι προσγειώθηκαν μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της βρετανικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι. 

Η εφημερίδα βασίζεται στις… μαρτυρίες δύο πιλότων της πολιτικής Αεροπορίας οι οποίοι όπως αναφέρει πετούν τακτικά στη Λάρνακα και είδαν μεταφορικά αεροσκάφη C-130 μέσα από το πιλοτήριο να κατευθύνονται προς τη βρετανική βάση όπως και σχηματισμούς μικρότερων αεροσκαφών μέσα από τις οθόνες των ραντάρ τους με κατεύθυνση από την Ευρώπη προς τη Μεγαλόνησο. 

Όπως γράφεται στην Guardian η βρετανική βάση στην Κύπρο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τη βρετανική Αεροπορία αν χρειαστεί καθώς απέχει λιγότερο από 100 ν.μ. από τις ακτές της Συρίας. Τα αεροσκάφη που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν είναι Tornado GR.4 για επιθέσεις εναντίον στόχων εδάφους και Eurofighter Typhoon για παροχή αεροπορικής προστασίας. 

Αν και δεν υπάρχει αύξηση των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή και το τονίζουμε αυτό , ωστόσο φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν να είναι ήδη προαποφασισμένη η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. 

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Μπερδεύονται πολύ. Άλλα είναι τα συμφέροντα της Μόσχας και άλλα της Ουάσιγκτον. Ποιας χώρας τα συμφέροντα θα υπερισχύσουν; Θα κάνει πίσω ο Πούτιν ή Ομπάμα; Και αν υπάρξει επέμβαση στη Συρία θα προσπαθήσουν να εμπλακούν το Ισραήλ αλλά και η Τουρκία κινούμενες και αυτές με διαφορετικά και αντικρουόμενα συμφέροντα. 

Πάντως αν υπάρξει επέμβαση αρχικοί στόχοι των επιθέσεων , όπως αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ θα είναι “στόχοι συγκέντρωσης και αποθήκευσης χημικών όπλων έτσι ώστε να αφαιρεθεί η δυνατότητα από το καθεστώς Άσσαντ να … σκοτώνει το λαό του”. 

Άλλοι στόχοι θα αποτελέσουν κυρίως κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας και λοιπών κρατικών υπηρεσιών ενώ φυσικά θα επιδιωχθεί –αν και επίσημα δεν θα υπάρξει παραδοχή- και η φυσική εξόντωση του ηγέτη της Συρίας. 

Η χρήση μαχητικών αεροσκαφών θα έρθει σε δεύτερη φάση . Κυρίαρχο ρόλο τότε θα παίξουν τα αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού F/A-18C/D και F/A=18E/F αν πλεύσει στην περιοχή κάποιο αεροπλανοφόρο. Βέβαια τα αμερικανικά μαχητικά μπορούν να επιχειρήσουν και από τουρκικές αεροπορικές βάσεις. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους θεωρείται βέβαιο πως θα απογειώνουν τα αεροσκάφη τους από τις βάσεις τους στην Κύπρο. 

Αν εξελιχθεί πάντως στρατιωτική επέμβαση τότε αυτή θα είναι πανομοιότυπη με εκείνη της Λιβύης. Μετά τα αεροπορικά και πυραυλικά κτυπήματα θα χρησιμοποιηθούν μισθοφόροι και ισλαμιστές αντάρτες για την κατάληψη της Δαμασκού. Τέλος θα κυνηγηθεί ο Άσαντ και θα επιχειρηθεί η εξόντωσή του. 


σχετικα αρθρα