Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Μισέλ Αλιό-Μαρί, μια σειρά από αδεξιότητες της οποίας στιγμάτισαν την αξιοπιστία της, θα υποβάλει την παραίτησή της το πρωί της Κυριακής μετά την επιστροφή της από το Κουβέιτ, δήλωσε σήμερα Σάββατο υπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το βράδυ της Κυριακής ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να απευθύνει ραδιοτηλεοπτικό διάγγελμα για τη διεθνή κατάσταση, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Ελιζέ.

Πολλοί υπουργοί και υπεύθυνοι της δεξιάς πλειοψηφίας δήλωσαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η Αλιό-Μαρί, 64 ετών, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας ενεπλάκη από τις αρχές του έτους σε μία πολεμική για αμφιλεγόμενες διακοπές στην Τυνησία στα τέλη του 2010, τις οποίες ακολούθησε μια προσφορά αστυνομικής συνεργασίας στο καθεστώς του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι ενώ η επανάσταση είχε ξεκινήσει.

Αναμένεται να αντικατασταθεί από τον Αλέν Ζιπέ, νυν υπουργό Άμυνας.

Η Αλιό-Μαρί επισκέπτεται σήμερα το Κουβέιτ, όπου παρευρίσκεται στους εορτασμούς της 20ής επετείου της απελευθέρωσης της χώρας, στην οποία εισέβαλε, το 1991, το Ιράκ υπό τον Σαντάμ Χουσέιν.