Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για τη φορολόγηση των ακινήτων στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο απαλλάσσει ιδιοκτήτες με περιουσία αξίας πέντε χιλιάδων ευρώ από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και καταργεί την πρόνοια για ελάχιστο φόρο 75 ευρώ.

Το ΑΚΕΛ καλεί το λαό να αντιδράσει

Ο Υπουργός Εσωτερικών και οι κυβερνώντες επιμένουν να  πληρώσει τη φορολογία ακινήτων η χαμηλομεσαία εισοδηματική τάξη, ώστε να ελαφρυνθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης.

Κάλεσε παράλληλα τον κυπριακό λαό να αντιδράσει με την παρουσία του έξω από τη Βουλή κατά την ημέρα που θα ψηφίζεται η τροπολογία που θα καταθέσει το ΑΚΕΛ, με στόχο την απαλλαγή της πρώτης κατοικίας μέχρι 40.000 ευρώ από την καταβολή οποιασδήποτε φορολογίας.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Λουκαΐδης αναφέρθηκε σε χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος, όπως είπε «αποκάλυψε δημόσια για πρώτη φορά, τα πραγματικά κίνητρα της Κυβέρνησης και των κομμάτων που τη συναποτελούν».

«Οι κυβερνώντες επιμένουν στη θέση να πληρώσουν οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι πολύτεκνοι, ο προσφυγικός κόσμος και γενικά οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Συνέχισε, λέγοντας ότι «εμμένει ο κ. Χάσικος και οι κυβερνώντες να πληρώσουν φορολογία όσοι έχουν ανάγκη για να ζήσουν την οικογένειά τους και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν, ώστε να ελαφρυνθούν οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, που κατά τον κ. Χάσικο είναι εκείνοι που θα επιφέρουν την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Ως ΑΚΕΛ καλούμε τον κυπριακό λαό να αντιδράσει απέναντι σ’ αυτή την κοινωνικά άδικη, ισοπεδωτική φορολογία» για να στείλει τα μηνύματα στους κυβερνώντες που «αφουγκράζονται αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων», κατέληξε ο κ. Λουκαϊδης.

Οικολόγοι: Δεν επιτρέπονται τόσα πολλά λάθη

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλοντιστών είχε ευθύς εξαρχής υπογραμμίσει την ανάγκη να αποφευχθούν τα λάθη και οι ασάφειες στην εφαρμογή του - έτσι κι αλλιώς άδικου - νόμου περί φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας, δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου.

"Δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδείχθηκαν  αναποτελεσματικές και ανέτοιμες να χειριστούν την εφαρμογή της νομοθεσίας για το νέο νόμο ακίνητης ιδιοκτησίας", επεσήμανε.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, κρίνει απολύτως  δικαιολογημένες τις αντιδράσεις χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης και κατοικιών οι οποίοι βρέθηκαν ενώπιον μίας αυθαίρετης και εν πολλοίς άδικης φορολογίας. Το γεγονός αυτό, επεσήμανε η κ. Χρυσοστόμου, καθιστά επίκαιρη την πρόταση νόμου των Οικολόγων, οι οποίοι από το 2011 επέμεναν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μία αποτελεσματική και δίκαιη φορολογία ακινήτων αν δεν προηγηθεί η επανεκτίμηση των αξιών των περιουσιών.
"Δυστυχώς τρία χρόνια μετά συνεχίζονται οι δουλειές του ποδαριού, οι προχειρότητες και οι αυθαιρεσίες", συμπλήρωσε.