Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) θα μπορούσε να εφαρμόσει - σε παγκόσμιο επίπεδο - μια ρουμανική πρωτοβουλία που σχετίζεται με τους νέους ανθρώπους που συμμετέχουν στο διαπολιτισμικό διάλογο.

Η πρωτοβουλία αυτή, παρουσιάστηκε στη διάρκεια των εργασιών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "Ηθική-Σώστε τον Πλανήτη Γη" που διεξήχθησαν στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.

Η ρουμανική αντιπροσωπεία παρουσίασε την πρωτοβουλία με τίτλο «Διαβατήριο για την Παγκόσμια Ηθική», ένα «εργαλείο» για τη νέα γενιά, σύμβολο των αξιών που η UNESCO θέλει να περάσει στους νέους μέσω των διαφόρων προγραμμάτων και των δομών που στηρίζουν το διαπολιτισμικό διάλογο, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Οι αντιπρόσωποι των Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO απ' όλο τον κόσμο, συμφώνησαν με τη ρουμανική πρόταση και πρότειναν να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα ευχαρίστησε τη Ρουμανία γι' αυτή την πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου «Νεολαία για το Μέλλον» Κλαούντιου Μάριους Πασκοβίτσι τόνισε -στους αξιωματούχους που παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου- ότι, «η νέα γενιά θέλει να έχει ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, μια ανοιχτή και σωστή κοινωνία, στην οποία η ανοχή και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν θεμελιώδεις αξίες που πρέπει να τηρούνται».

Το Δεκέμβριο του 2012, η Ρουμανία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Ομίλων,Συλλόγων, Κέντρων της UNESCO για μια θητεία, η διάρκεια της οποίας ολοκληρώνεται το 2016.

TAGS