Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη σε διάστημα τριών ημερών ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα και συμφώνησαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Ασαντ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος διεξήγαν εκείνη τη χρονική στιγμή επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου μίας ζώνης που βρίσκεται στα χέρια τις αντιπολίτευσης, και δεν υπάρχει απόδειξη ότι η αντιπολίτευση είχε την ικανότητα να πραγματοποιήσει μία τέτοια χημική επίθεση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη μορφή» της απάντησης στην επίθεση αυτή , αλλά έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα είναι μία απάντηση «νόμιμη και προσήκουσα σε επίθεση με χημικά όπλα».

Χθες, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενεδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα έχει ως στόχο την "αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων".

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα στο Λονδίνο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί και στρατιωτικοί, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη Συρία. Εχει επίσης συγκαλέσει για αύριο τη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητηθεί η βρετανική απάντηση στη χημική επίθεση.

Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και έγινε η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ο Ομπάμα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 88 τηλεφωνικές κλήσεις σε ξένους ηγέτες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.