Στις 8 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο νέος γύρος συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας, στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Κάθριν Άστον.

Οι δηλώσεις της κ. Άστον έγιναν έπειτα από την ολοκλήρωση του 15ου γύρου των συνομιλιών των δύο πλευρών, μεταξύ του Σέρβου πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, που αφορούσαν θέματα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών.

Η κ. Άστον τόνισε ότι, και οι δύο πρωθυπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την επιτυχία των εκλογών με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή.

Η κ. Άστον και οι κ.κ. Ντάσιτς και Θάτσι συζήτησαν την υλοποίηση της Συμφωνίας της 19ης Απριλίου (η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο και αφορά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας ) και την πορεία προς τις τοπικές εκλογές (στο Κόσοβο) της 3ης Νοεμβρίου.

«Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στις 8 Σεπτεμβρίου» πρόσθεσε η κ. Άστον.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε ότι, το θέμα της μορφής των ψηφοδελτίων για τις τοπικές εκλογές παραμένει, ακόμα ανοιχτό (η σερβική πλευρά είχε αναφέρει ότι οι Σέρβοι δεν θα λάβουν μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου, εάν δεν αφαιρεθούν τα κρατικά σύμβολα του Κοσόβου από τα ψηφοδέλτια).

Ο ίδιος επανέλαβε ότι, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή είναι αρμόδια για να αποφασίσει για τη μορφή που θα έχουν τα ψηφοδέλτια.

Το Βελιγράδι επιμένει στην τήρηση της Συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Πρίστινα, βάσει της οποιάς, όλες οι συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τις τοπικές εκλογές πρέπει να έχουν καθεστώς ουδέτερου χαρακτήρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάσιτς δήλωσε - έπειτα από την ολοκλήρωση του γύρου των συνομιλιών - ότι κατέληξαν με τον κ. Θάτσι σε συμφωνία, βάσει της οποίας η προθεσμία για την υποβολή των εκλογικών καταλόγων στις τοπικές εκλογές στο Κόσοβο θα πρέπει να επεκταθεί.

«Αυτό έγινε έτσι ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη προσέλευση των Σέρβων (στην εκλογική διαδικασία)» δήλωσε ο κ. Ντάσιτς και επανέλαβε τη στάση της Σερβίας ότι, είναι προς το συμφέρον των Σέρβων του Κοσόβου να συμμετάσχουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Έχουμε μια πολύ σαφέστερη εικόνα των προθεσμιών για την οργάνωση των εκλογών" ανέφερε ο κ. Ντάσιτς. Επιβεβαίωσε δε, ότι καμία συμφωνία δεν υπήρξε στο ζήτημα των ψηφοδελτίων και πρόσθεσε ότι, αυτό το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των ομάδων εργασίας των δύο πλευρών.

Ο ίδιος είπε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να συζητήσουν το θέμα των ψηφοδελτίων επειδή θα εκτυπωθούν έπειτα από την υποβολή των εκλογικών καταλόγων.

Ο χθεσινός γύρος των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας διήρκεσε περισσότερες από επτά ώρες και διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, όπως επισημάνθηκε από τις δύο πλευρές. Οι συνομιλίες αφορούσαν θέματα τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, στα οποία δεν επιτεύχθηκε οριστική συμφωνία.