Τη στήριξη του βρετανικού σχεδίου ψηφίσματος για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε από όλες τις χώρες και κυρίως από τη Ρωσία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε

«Καλωσορίζουμε την πρωτοβουλία της Βρετανίας να ωθήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να συζητήσει ξανά τη χρήση των χημικών στη Συρία. Καλούμε όλες τις χώρες και κυρίως τη Ρωσία, να αδράξουν την ευκαιρία και να συνεισφέρουν σε μια κοινή στάση της διεθνούς κοινότητα κατά της χρησης χρημικών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία» δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Assosiated Press, το κλιμάκιο του ΟΗΕ που διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στην περιοχή της επίθεσης με χημικά όπλα σε αμάχους επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκαν χημικές ουσίες.

Ψήφισμα για τη Συρία καταθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Βρετανία

Νωρίτερα, έγινε γνωστή η πρόθεση της Βρετανίας να θέσει υπ' όψιν του Συμβουλίου Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος με τα «απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των σύρων πολιτών από χημικά όπλα.

«Η Βρετανία εκπόνησε ένα ψήφισμα που καταδικάζει την επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», ανέφερε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε μήνυμά του που ανήρτησε στο twitter.

«Η Βρετανία έχει σχεδιάσει μια απόφαση με την οποία καταδικάζεται η επίθεση με χημικά όπλα από τον Άσαντ και εγκρίνονται τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθούν οι άμαχοι», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως θέλουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αρθεί στο ύψος των ευθυνών του έναντι της Συρίας. Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Κάμερον

Υπενθυμίζεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σε διάστημα τριών ημερών ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, με τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία και τη δρομόλογηση των εξελίξεων στην περιοχή με μια επικείμενη «δυτική» επίθεση στη Συρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα και συμφώνησαν και οι δύο ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του καθεστώτος του Άσαντ», σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος διεξήγαν εκείνη τη χρονική στιγμή επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου μίας ζώνης που βρίσκεται στα χέρια τις αντιπολίτευσης, και δεν υπάρχει απόδειξη ότι η αντιπολίτευση είχε την ικανότητα να πραγματοποιήσει μία τέτοια χημική επίθεση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση «δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για τη μορφή» της απάντησης στην επίθεση αυτή, αλλά έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα είναι μία απάντηση «νόμιμη και προσήκουσα σε επίθεση με χημικά όπλα».

Χθες, ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ενεδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση θα έχει ως στόχο την «αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων». Η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας θα υπονομευτεί αν η χώρα αποτύχει να αντιμετωπίσει τη συριακή κυβέρνηση μετά τη χρήση χημικών όπλων στην οποία προέβη εναντίον του λαού της, δήλωσε από τη μεριά του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Ο Χέιγκ τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που χημικά όπλα χρησιμοποιούνται στον κόσμο στον 21ο αιώνα επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες να επιβληθούν κυρώσεις από τον ΟΗΕ σε βάρος της Συρίας απέτυχαν. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια διπλωματική παράλυση να προστατεύει όσους διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα στο Λονδίνο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στο οποίο συμμετέχουν υπουργοί και στρατιωτικοί, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη Συρία. Εχει επίσης συγκαλέσει για αύριο τη Βουλή των Κοινοτήτων για να συζητηθεί η βρετανική απάντηση στη χημική επίθεση.

Από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και έγινε η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, ο Ομπάμα έχει πραγματοποιήσει συνολικά 88 τηλεφωνικές κλήσεις σε ξένους ηγέτες, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στο παιχνίδι της... αναζήτησης συμμάχων στην επίθεση δεν φαίνεται ότι θα συμμετέχει η Ιταλία

Την επίσημη θέση της Ρώμης ότι οι ιταλικές ένοπλες δυνάμεις δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία χωρίς απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Έμμα Μπονίνο, μιλώντας σήμερα στην ραδιοφωνία της RAI.

«Η Ιταλία δεν θα συμμετάσχει σε επιχείρηση στην Συρία αν δεν υπάρξει σχετική απόφαση του ΟΗΕ και, ακόμη και σε περίπτωση που δοθεί πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, η παροχή υποστήριξης από μέρους της Ιταλίας δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτόματη», τόνισε η επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Συρία: «Χρήση χημικών από τους αντάρτες για να προκληθεί ξένη επέμβαση»

Από την πλευρά του το καθεστώς της Συρίας βγαίνει στην «αντεπίθεση» κάνοντας λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις των ανταρτών ώστε να προκληθεί δυτική παρέμαση στην περιοχή. Οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση, υποστηρίζει ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ.

Σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, η οποία αναμεταδόθηκε σήμερα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πρεσβευτής Μπασάρ αλ-Τζααφάρι δηλώνει ότι «πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας».

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας».

Κατηγόρησε παράλληλα τις δυτικές χώρες και την Τουρκία ότι «επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».