Οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων για να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση, υποστηρίζει ο αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ.

Σε συνέντευξή του στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Ιχμπαρίγια, η οποία αναμεταδόθηκε σήμερα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, ο πρεσβευτής Μπασάρ αλ-Τζααφάρι δηλώνει ότι «πολλά στοιχεία τείνουν να αποδείξουν την αθωότητα της συριακής κυβέρνησης, η οποία αποτελεί αντικείμενο μιας παραπλανητικής κατηγορίας».

Όπως αναφέρει, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «οι ένοπλες ομάδες έκαναν χρήση χημικών όπλων με σκοπό να προκαλέσουν ξένη στρατιωτική επέμβαση και επίθεση κατά της Συρίας».

Κατηγόρησε παράλληλα τις δυτικές χώρες και την Τουρκία ότι «επέτρεψαν στις τρομοκρατικές ομάδες να δημιουργήσουν ένα εργαστήριο κατασκευής χημικών όπλων στο τουρκικό έδαφος με υλικό από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ και να μεταφέρουν τα όπλα αυτά στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσουν».

Συνεχίζουν την αποστολή τους οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, στον τόπο όπου καταγγέλλεται ότι έγινε η επίθεση με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ κατευθύνονται και πάλι σήμερα οι επιθεωρητές του ΟΗΕ, μετά τη διακοπή της αποστολής τους χθες για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκεται στη Δαμασκό.

Ο φωτογράφος είδε τους επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν τη βάση τους στη Δαμασκό, να αναχωρούν με μια αυτοκινητοπομπή έξι οχημάτων του ΟΗΕ. Δεν έχει, ωστόσο, διευκρινιστεί πού ακριβώς κατευθύνονται.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ αρμόδια για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν και ο σουηδός επικεφαλής των επιθεωρητών Όκε Σέλστρεμ χαιρέτισαν τους επιθεωρητές στην είσοδο του ξενοδοχείου.

Οι επιθεωρητές ερευνούν τη χημική επίθεση που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις 21 Αυγούστου στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ και στην ανατολική Γούτα, δύο ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες στη δυτική και την ανατολική Δαμασκό.

Παρά τα πυρά που δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή τους, οι επιθεωρητές μετέβησαν τη Δευτέρα στη Μουανταμίγιατ αλ-Σαμ όπου πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια «παραγωγική» συλλογή αποδείξεων.

Επρόκειτο να συνεχίσουν χθες Τρίτη, όμως η αποστολή τους ανεστάλη για λόγους ασφαλείας.

TAGS