Η εθνική ασφάλεια της Βρετανίας θα υπονομευτεί αν η χώρα αποτύχει να αντιμετωπίσει τη συριακή κυβέρνηση μετά τη χρήση χημικών όπλων στην οποία προέβη εναντίον του λαού της, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Daily Telegraph πριν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προεδρεύσει του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Βρετανίας για να οριστικοποιήσει τις υποδείξεις του για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση κατά της Συρίας, ο Χέιγκ υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος που θα δημιουργούσε το ενδεχόμενο το Λονδίνο να μείνει άπραγο θα ήταν πολύ μεγάλος.

"Πρέπει να προχωρήσουμε με προσεκτικό και προνοητικό τρόπο, ωστόσο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπονομευθεί η ασφάλειά μας από την υφέρπουσα αποδοχή της χρήσης των χημικών όπλων, για τα οποία ο κόσμος έχει αφιερώσει δεκαετίες προκειμένου να πετύχει τον έλεγχο και την εξάλειψή τους", γράφει ο Χέιγκ στη βρετανική εφημερίδα.

Τώρα είναι η στιγμή οι δημοκρατικές χώρες να δείξουν τις αξίες τους, προσθέτει ο Χέιγκ, τονίζοντας ότι το να μη γίνει τίποτε, θα κάνει περισσότερο πιθανή τη διάπραξη επιθέσεων με χημικά, θα "αυξήσει τον κίνδυνο αυτά τα όπλα να πέσουν σε λάθος χέρια, ενώ μοιραία θα υπονομεύσει" τους παγκόσμιους κανονισμούς που απαγορεύουν τη χρήση χημικών όπλων.

Ο Χέιγκ τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που χημικά όπλα χρησιμοποιούνται στον κόσμο στον 21ο αιώνα επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες να επιβληθούν κυρώσεις από τον ΟΗΕ σε βάρος της Συρίας απέτυχαν. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια διπλωματική παράλυση να προστατεύει όσους διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα".

Στο Λονδίνο οι βουλευτές θα συζητήσουν την απάντηση της Βρετανίας στην επίθεση με χημικά που έγινε στη Συρία την περασμένη Πέμπτη.

Η υποστήριξη της βρετανικής κοινής γνώμης στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία δεν είναι ισχυρή, με πολλούς βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα να είναι διστακτικοί απέναντι στην προοπτική των αεροπορικών επιθέσεων.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει ότι το 50% των Βρετανών αντιτίθεται σε μια πυραυλική επίθεση στη Συρία, με μόλις το 25% να τάσσεται υπέρ.