Ο επικεφαλής του ιρλανδικού αντιπολιτεύομενου κόμματος Φίνε Γκαέλ διεκδίκησε χθες Σάββατο τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, λέγοντας πως του δόθηκε η εκλογή να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

"Αυτή η χώρα έδωσε στο κόμμα μου μαζική έγκριση προκειμένου να παράσχει μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του Φίνε Γκαέλ, Έντα Κένι, από την εκλογική του περιφέρεια στη δυτική Ιρλανδία.

Οι ψηφοφόροι, εξοργισμένοι από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την ταπεινωτική προσφυγή της στον εξωτερικό δανεισμό, κατατρόπωσαν την απερχόμενη κυβέρνηση του Φιόνα Φέιλ, αφήνοντάς το στην τρίτη θέση για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit polls) δείχνουν πως ο Κένι υπολείπεται μόλις κατά μερικές έδρες μιας συνολικής πλειοψηφίας.

Πιθανή συζήτηση για την αναδιαπραγμάτευση του χρέους

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία και πιθανός επόμενος πρωθυπουργός, Έντα Κέλι, δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να συμβιβαστούν στο ποσοστό επιτοκίου για το δάνειο των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE, ο ηγέτης του Fine Gael είπε πως θα αρχίσει προσωρινές συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους την ερχόμενη εβδομάδα για μία πιθανή προσαρμογή των όρων του δανείου.

Ο Κένυ δήλωσε πως περιμένει να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της Ιρλανδίας αλλά είπε πως δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσον θα είναι ένας συνασπισμός με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα.

Πιθανή η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος της Ιρλανδίας Φίνε Γκαέλ δήλωσε χθες ότι είναι πιθανή η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, εν αναμονή του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τη Παρασκευή.

"Το Φίνε Γκαέλ και το Εργατικό κόμμα δημιούργησαν μία κοινή πλατφόρμα το 2007, οπότε μπορεί κανείς να περιμένει ότι πρέπει να είναι δυνατό ακόμη και σε δύσκολους καιρούς να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, εκπρόσωπος του Φίνε Γκαέλ για τις επιχειρήσεις και πιθανός μελλοντικός υπουργός στο Reuters.

Ο Μπάρτον είναι το πρώτο υψηλόβαθμο στέλεχος του Φίνε Γκαέλ που δηλώνει δημοσίως ότι η πιο πιθανή επιλογή για το κόμμα του, που εκτιμάται ότι θα λάβει το 36,1% των ψήφων, είναι ένας συνασπισμός με τους Εργατικούς.

Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αναμένονται αργότερα σήμερα.

Αποδέχθηκε την ήττα του ο Μπράιαν Κόουεν

Ο Ιρλανδός απερχόμενος πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν "αναγνώρισε το Σάββατο τη βαριά εκλογική ήττα του κόμματός του, του Φιόνα Φέιλ, στις βουλευτικές εκλογές της Παρασκευής, τις οποίες κέρδισε το αντιπολιτευόμενο Fine Gael, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα.

"Ως δημοκράτες, αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών", δήλωσε ο Μπράιαν Κόουεν, μιλώντας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE. "Το αναγνωρίζουμε" πρόσθεσε.

"Είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για το κόμμα", παραδέχθηκε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, πρώτο θύμα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.