Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Γκόραν Σαλίχοβιτς κατήγγειλε ότι «ασκούνται ανάρμοστες πολιτικές πιέσεις από το κοινοβούλιο του κράτους, στην Εισαγγελία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Κροατίας «Hina», επικαλούμενο ανακοίνωση του γραφείου του κ. Σαλίχοβιτς που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας, ο κ. Σαλίχοβιτς προειδοποιεί για «προσπάθειες πολιτικών να παρέμβουν στο έργο και την ανεξαρτησία των εισαγγελικών αρχών στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, όπως αποδεικνύεται στις συνεδριάσεις της Βουλής».

Την περασμένη Δευτέρα, ορισμένοι Σέρβοι, μέλη του συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας της Βουλής, που συζητούσαν το θέμα των διαδηλώσεων του Ιουνίου έξω από τα κυβερνητικά κτίρια στο Σαράγεβο (στη διάρκεια των διαδηλώσεων η Βουλή αποκλείστηκε για περίπου ένα 24ωρο), κατηγόρησαν τον κ. Σαλίχοβιτς ότι δεν παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας κατά των διαδηλωτών που απέκλεισαν τα κυβερνητικά κτήρια και το κτήριο της Βουλής.

Πολιτικοί από τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας καλούν τον Γενικό Εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση καθώς και για τον λόγο για τον οποίο δεν άσκησε ποινική δίωξη κατά των διαδηλωτών που απέκλεισαν τα προαναφερθέντα κτήρια.

Απαντώντας στις κατηγορίες των Σερβοβόσνιων πολιτικών, ο κ. Σαλίχοβιτς ανακοίνωσε ότι, «η Γενική Εισαγγελία στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν είναι ούτε οργανισμός άμυνας, ούτε ασφάλειας, αλλά μια υπηρεσία των δικαστικών αρχών που φροντίζουν για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωση με το νόμο».

Ο κ. Σαλίχοβιτς τόνισε ότι θα ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς και σε διεθνές επίπεδο για την «αυξανόμενη - όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του - πίεση προς την Εισαγγελία».