Το γαλλικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τετάρτη μια έκτακτη συνεδρίαση αφιερωμένη στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Σχέσεων με το Κοινοβούλιο Αλέν Βινταλί.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται ενώ η Γαλλία και οι σύμμαχοί της εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατηγορείται πως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του πληθυσμού του.

"Θα συγκαλέσουμε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου για μια συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα", δήλωσε ο υπουργός ερωτηθείς από το ειδησεογραφικό δίκτυο i-tele. "Θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη συζήτηση τόσο στην Εθνοσυνέλευση όσο και στη Γερουσία, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει αν ενδεχομένως η στρατιωτική επιχείρηση δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, καθώς η προοπτική μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία μοιάζει να συγκεκριμενοποιείται, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ Αλ Φάιζαλ είχε σήμερα συνομιλία στο Ριάντ για τη συριακή κρίση με τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως ο πρίγκιπας Σαούντ εξέτασε με τον Νταβούτογλου "τις εξελίξεις στη συριακή σκηνή", χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Η επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιείται ενώ πολλές δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, ετοιμάζονται να εξαπολύσουν στρατιωτική δράση εναντίον του συριακού καθεστώτος, που κατηγορείται για μια φονική επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό.

Η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στους κύριους υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης, επιδιώκουν την εφαρμογή μιας πολιτικής ισχύος έναντι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στο μεταξύ, στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα του σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, διότι μια τέτοια επιχείρηση δεν θα έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

"Η Πολωνία δεν προβλέπει να συμμετάσχει σε μια επέμβαση αυτού του είδους", δήλωσε ο Τουσκ προς τους δημοσιογράφους.

"Δεν πιστεύω πως μια ένοπλη επίθεση θα μπορούσε να σταματήσει τα εγκλήματα", πρόσθεσε.

"Καταλαβαίνω τα κίνητρα, αλλά δεν συμμερίζομαι την πίστη και τον ενθουσιασμό αυτών που πιστεύουν ότι μια τέτοια επιχείρηση θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα", πρόσθεσε.

Η Πολωνία, η οποία είχε στρατευθεί στο πλευρό των ΗΠΑ πρώτα στο Ιράκ και μετά στο Αφγανιστάν, σκοπεύει πλέον να περιορίσει τη συμμετοχή της σε στρατιωτικές αποστολές μακράν του εδάφους της, για να επικεντρωθεί στον εκσυγχρονισμό των δυνάμεών της που είναι αναπτυγμένες στην εθνική επικράτεια.