Το Ιράν έχει εγκαταστήσει περίπου 1.000 προηγμένης τεχνολογίας συσκευές φυγοκέντρισης ουρανίου και σχεδιάζει να τις δοκιμάσει, υπογραμμίζεται σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μία εξέλιξη που ανησυχεί ιδιαίτερα τις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες προσδοκούν αλλαγή πλεύσης από την πλευρά της Τεχεράνης έπειτα από την εκλογή του νέου προέδρου.

Η τριμηνιαία έκθεση της ΙΑΕΑ —η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του θεωρούμενου ως μετριοπαθούς Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί— επισημαίνει επίσης πως η Ισλαμική Δημοκρατία έχει αρχίσει να συγκεντρώνει καύσιμα για έναν αντιδραστήρα, για τον οποίο η Δύση έχει εκφράσει φόβους ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, μολονότι η Τεχεράνη αρνείται όποια στρατιωτική χρήση του.

Από την άλλη πλευρά, προέκυψε από την έκθεση, το πιο ευαίσθητο πυρηνικό απόθεμα του Ιράν έχει αυξηθεί πολύ λίγο εν σχέσει προς την προηγούμενη έκθεση της ΙΑΕΑ—παραμένοντας κάτω από την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει ο άσπονδος εχθρός της Τεχεράνης, το Ισραήλ, ως επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει μονομερή στρατιωτική δράση. Το γεγονός αυτό μπορεί να δώσει περισσότερο χρόνο στη διπλωματία για συνομιλίες με την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν συγκεντρώνει πιο προηγμένες συσκευές φυγοκέντρισης στις εγκαταστάσεις του στο Νατάνζ, διαθέτοντας πλέον 1.008 ΙR-2m , έναντι 700 προ τριών μηνών. Καμία από αυτές τις συσκευές φυγοκέντρησης δεν είναι ακόμη σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Πάντως οι ειδικοί της ΙΑΕΑ προειδοποίησαν να μην ερμηνευθούν κατά γράμμα όλα τα στοιχεία της έκθεσης, καθώς πολλές από τις εξελίξεις που καταγράφει ανάγονται χρονικά στην περίοδο πριν την εκλογή του Ροχανί, τον Ιούνιο, και τόνισαν ότι θα πρέπει να αναμένονται οι προδιαγραφόμενες κινήσεις του να μειώσει την ένταση με τη διεθνή κοινότητα.

Όπως παράλληλα ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Υπηρεσίας Γκιλ Τιούντορ, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στη Βιέννη στις 27 Σεπτεμβρίου.