Οι ενώσεις γυναικών των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα απέστειλαν επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας για το ρόλο του προέδρου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) Τεοντόρ Μερόν στην αθώωση ορισμένων υψηλόβαθμων - εν καιρώ πολέμου - αξιωματούχων, μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Με την επιστολή, η οποία φέρει 6000 υπογραφές, εγείρονται αμφιβολίες, από την πλευρά των ενώσεων γυναικών, σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις που υπονόμευσαν - όπως υπογραμμίζουν- την αξιοπιστία του ICTY και ζητείται μια διεξοδική έρευνα.

Οι ενώσεις γυναικών των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα ζητούν από τον ΓΓ του ΟΗΕ να συστήσει μια ομάδα έρευνας, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι τους και τα ευρήματα της έρευνας να δημοσιοποιηθούν.

Στην επιστολή τους τονίζουν ότι, παρά το γεγονός πως πέρασαν περισσότεροι από δύο μήνες, κανένας επίσημος αξιωματούχος δεν αντέκρουσε την επιστολή του δικαστή του ICTY, Δανού Φρέντερικ Χάρχοφ, που εξέφρασε υποψίες ότι ο Μερόν επηρέασε άλλους δικαστές στις αποφάσεις που έλαβαν.

"Ο κ. Χάρχοφ άσκησε κριτική στις αθωώσεις των Άντε Γκοτόβινα, Μλάντεν Μάρκατς, Μόμτσιλο Πέρισιτς, Φράνκο Σιμάτοβιτς και Γιόβιτσα Στάνισιτς και τρέφει υποψίες πως αυτές οι αποφάσεις ήταν αποτέλεσμα πολιτικών πιέσεων» αναφέρεται στην ίδια επιστολή.