Το Βέλγιο «δεν έχει ακόμη πειστεί» για το ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία και ζητεί οι χώρες που δηλώνουν ότι έχουν αποδείξεις για την χρήση χημικών όπλων από τις αρχές της Δαμασκού να μοιραστούν τις πληροφορίες που διαθέτουν, δήλωσε σήμερα ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Δεν έχω ακόμη πειστεί. Αυτό που ζητούμε, είναι να λάβουμε πληροφορίες που να αποδεικνύουν ποιος χρησιμοποίησε αυτά τα (χημικά) όπλα», δήλωσε στο δημόσιο δίκτυο RTBF.

Το Βέλγιο ζητεί διευκρινίσεις «κατ' αρχήν από τον ΟΗΕ, αν οι επιθεωρητές που βρίσκονται εκεί μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους», πρόσθεσε.

Όμως «αν η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν πληροφορίες πάνω σε αυτό το ζήτημα, να τις μοιραστούν με τους συμμάχους τους στους κόλπους του ΝΑΤΟ», σημείωσε, την ώρα που σήμερα διεξαγόταν στις Βρυξέλλες σύνοδος των πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας επισήμανε επίσης τους κινδύνους μιας στρατιωτικής επέμβασης: «Ποιες (θα είναι) οι συνέπειες για την Συρία και για την περιοχή; Και ποιες (θα είναι) οι συνέπειες μιας δράσης χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας; Γιατί αύριο η Ρωσία θα μπορούσε και αυτή επίσης να αποφασίσει να επέμβει χωρίς έγκριση (του ΟΗΕ) αν το κάνουν άλλοι», υπογράμμισε.

"Η χρήση χημικών όπλων είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Θα πρέπει να υπάρξει μια τιμωρία", πρόσθεσε ωστόσο ο Ρέιντερς.

Οι σύμμαχοι δεν ζήτησαν την συμβολή του Βελγίου και αυτό δεν θα συμμετείχε σε μια επιχείρηση "η οποία θα διοργανωθεί μάλλον από ορισμένα κράτη βάσει των δικών τους δυνατοτήτων".

«Για μερικές ώρες, μερικές ημέρες, θα υπάρξουν πλήγματα στην Συρία», όπως εκτίμησε.

Παράλληλα ο πρόεδρος των της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ ζήτησε από την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον να συγκαλέσει «έκτακτη σύνοδο» των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.