Ο αριθμός των πολιτογραφήσεων στη Γαλλία έχει αυξηθεί έπειτα από την ανάληψη της εξουσίας από τους Σοσιαλιστές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, η οποία έδωσε βαρύτητα στην «τομή» που επιτέλεσε έναντι της πρακτικής που είχε εφαρμόσει ο προηγούμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Από τον Ιούλιο του 2012 έως τον φετινό αντίστοιχο μήνα, η γαλλική υπηκοότητα χορηγήθηκε σε έναν αριθμό προσώπων αυξημένο κατά 14% εν σχέσει προς το προηγούμενο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε δίχως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία, ο αριθμός των πολιτογραφήσεων είχε μειωθεί κατά το ήμισυ στα τέλη της προεδρίας του Σαρκοζί (από 95.000 το 2010 σε 46.000 το 2012).

Ο σοσιαλιστής υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς —κι ο ίδιος έχει γεννηθεί στην Ισπανία κι έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα το 1981, σε ηλικία 20 ετών— είχε δεσμευθεί όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του πως θα ευνοούσε την χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας, χαρακτηρίζοντας την «ως τη λογική κατάληξη μίας επιτυχούς πορείας ενσωμάτωσης».

Οι πρώτες εντολές προς τις τοπικές αρχές ήταν, πράγματι, να δέχονται ευνοϊκά τις αιτήσεις για πολιτογραφήσεις, με αποτέλεσμα οι εγκρίσεις για χορηγήσεις να αυξηθούν από το 40% του 2011 στο 61% σήμερα, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα.

Ο υπουργός είχε συστήσει στις αρμόδιες αρχές να μην απορρίπτουν πλέον τα αιτήματα επί τη βάσει του επιχειρήματος ότι ο ενδιαφερόμενος δεν έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, ενώ τις παρότρυνε να δίνουν προτεραιότητα στους αριστούχους μαθητές.

Δεδομένης όμως της βραδύτητας στην περαίωση της σχετικής διαδικασίας για την χορήγηση υπηκοότητας (18 μήνες), ο αντίκτυπος των οδηγιών αυτών θα γίνει αισθητός μέσα στους προσεχείς μήνες.