Έτοιμος για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το ELN, το δεύτερο μεγαλύτερο ανταρτικό κίνημα της χώρας μετά τις FARC, δηλώνει ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Σάντος χαιρέτισε την απελευθέρωση, την Τρίτη, από τον ELN (Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός), ενός καναδού ομήρου που κρατουσαν οι αντάρτες και δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αρχίσει το διάλογο με το ELN το συντομότερο δυνατό».

Το αντάρτικο του ELN, που αριθμεί σύμφωνα με τις αρχές περίπου 2.500 μαχητές, έχει δηλώσει επανειλημμένα έτοιμο να αρχίσει ένα διάλογο με την κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τις FARC που διεξάγονται από το Νοέμβριο στην Κούβα.

Ο κολομβιανός πρόεδρος είχε θέσει πάντως ως προϋπόθεση για τις συνομιλίες την απελευθέρωση του Τζέρνοκ Γουόμπερτ, ενός καναδού μηχανικού που είχε απαχθεί τον Ιανουάριο στη βόρεια Κολομβία.

Ο ELN (γκεβαριστές), που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960, και οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) με δύναμη περίπου 8.000 ανδρών, είναι οι τελευταίες ανταρτικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Σε κοινή ανακοίνωσh που είχαν δώσει στη δημοσιότητα στο τέλος μιας «συνόδου κορυφής» που είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, οι διοικητές των FARC και του ELN Τιμολέον Χιμένες και Νίκολας Ροντρίγκες είχαν καλέσει την εξουσία σε διάλογο «με όλη την εξέγερση» για να μπει ένα τέλος σε μια ένοπλη σύγκρουση που διαρκεί ήδη μισό αιώνα.

Η σύγκρουση αυτή, στην οποία συμμετέχουν άλλες αριστερές ανταρτικές οργανώσεις, παραστρατιωτικές οργανώσεις της ακροδεξιάς και συμμορίες λαθρεμπόρων ναρκωτικών, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 600.000 ανθρώπους και έχει επιφέρει τον εκτοπισμό άνω των 4,5 εκατομμυρίων.