Σε διεθνή κινητοποίηση κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης στη Συρία καλεί ο επίσημος κινεζικός Τύπος.

«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να δείξει υπομονή μάλλον, παρά να αφήσει να την σέρνουν από τη μύτη οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», γράφει η εφημερίδα "China Daily" σε κύριο άρθρο με τίτλο: «Όχι δικαιολογίες για πλήγματα». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη πως «πριν από δέκα χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παρέκαμψαν τον ΟΗΕ για να επιβάλουν δια της ισχύος μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ, με το πρόσχημα ότι αυτό το καθεστώς είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί και πάλι». Προειδοποιεί παράλληλα πως μια στρατιωτική επέμβαση χωρίς εντολή του ΟΗΕ το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στη Συρία.

«Οι παγκόσμιες δυνάμεις που αντιτίθενται σε μια στρατιωτική επέμβαση πρέπει να ενωθούν και να εμποδίσουν αυτή τη δυτική επίθεση στη Συρία», τονίζει από την πλευρά της η εφημερίδα "Global Times". «Αν αυτά τα πλήγματα πραγματοποιηθούν, (οι παγκόσμιες δυνάμεις) οφείλουν να υποστηρίξουν ανοικτά την αντίσταση της συριακής κυβέρνησης. Είναι απαραίτητο η Ρωσία και το Ιράν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παράσχουν άμεση στρατιωτική βοήθεια (στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ)», προσθέτει η εφημερίδα .

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν πράγματι την περασμένη εβδομάδα στη Συρία προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι «ηθικά αισχρό»  και πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. «Το να προβάλλεται κάτι 'ηθικά αισχρό' ως δικαιολογία για την προετοιμασία μιας στρατιωτικής επέμβασης μοιάζει βιαστικό και αστόχαστο», τονίζει η "Global Times".

Σε ανακοίνωση εξάλλου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι προειδοποιεί εναντίον «οποιασδήποτε ανάμιξης» στην έρευνα που διεξάγει ο ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου. «Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να επιλύσει τη συριακή κρίση», είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.