Συζήτηση για το Κόσοβο θα διεξαχθεί, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφάλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν θα παρουσιάσει την τελευταία του έκθεση, στην οποία αναφέρεται πως η εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. 

Η σερβική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Ιβάν Μρκιτς θα υποβάλλει έκθεση για την κατάσταση στο Κόσοβο και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την υλοποίησης της Συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας, που επιτεύχθηκε στις 19 Απριλίου, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούνγκ", λίγο πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, ο κ. Μρκιτς δήλωσε ότι η σερβική αντιπροσωπεία θα υπογραμμίσει την ανάγκη εφαρμογής και του σεβασμού όσων έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί από τις δύο πλευρές. 

Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και υπενθύμισε ότι η συνεδρίαση της κυβέρνησης σχετικά με τον ανασχηματισμό στο υπουργικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτή την εβδομάδα. 

Επίσης, το "Τανγιούνγκ" μετέδωσε ότι στη συνεδρίαση δεν θα παραστεί και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι. 

Κατά την τακτική, τριμηνιαία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει το "Τανγιούνγκ", ο Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει ότι "η μεγαλύτερη πρόκληση στο Κόσοβο είναι η υλοποίηση της συμφωνίας των Βρυξελλών που επιτεύχθηκε από τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι". 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει, επίσης, ότι "το Βελιγράδι συνεχίζει τις συνομιλίες με εκπροσώπους των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο που είναι ενάντια στην εφαρμογή της συμφωνίας". 

Ο ίδιος καλεί τις αρχές στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την εξακρίβωση της τύχης συνολικά 1726 αγνοούμενων ατόμων και τη δίωξη όλων των υπεύθυνων για εγκλήματα πολέμου. 

Η Διεθνής Αμνηστία, μια οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπογράμμισε - σε έκθεσή της λίγες μέρες πριν από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ για το Κόσοβο - την αποτυχία της UNMIK να ρίξει "φως" στις απαγωγές και τις δολοφονίες πολιτών, κυρίως Σέρβων του Κοσόβου, που εξαφανίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων της περιόδου 1998-1999 στο Κόσοβο, τονίζοντας πως "αυτή η αποτυχία της UNMIK συνέβαλε στο κλίμα της ατιμωρησίας που επικρατεί στο Κόσοβο". 

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι "οικογένειες των αγνοουμένων, κυρίως Σέρβων του Κοσόβου, υπέβαλαν περίπου 150 προσφυγές, υποστηρίζοντας ότι η UNMIK δεν ερεύνησε τις απαγωγές και τις δολοφονίες των συγγενών τους". 

"Δεν υπάρχει παραγραφή των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Θα πρέπει να ερευνηθούν και οι οικογένειες όσων απήχθησαν και δολοφονήθηκαν να πάρουν αποζημίωση" σημειώνει - μεταξύ άλλων - η Διεθνής Αμνηστία.