Προβληματισμένος θέλησε να εμφανιστεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία. Μάλλον άρχισε ήδη τα παζάρια με την Ουάσιγκτον και το επόμενο βήμα του είναι η εξασφάλιση οφελημάτων από τις ΗΠΑ προκειμένου να εμπλακεί η χώρα του σε οποιαδήποτε επέμβαση κατά του καθεστώτος του Άσαντ. 

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου που τίποτα δεν λέει τυχαία και χαρακτηρίζεται “αλεπού της διπλωματίας” θεωρεί πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να καταθέσει παρασκηνιακά τις όποιες απαιτήσεις του για ανταποδοτικά ωφελήματα στις ΗΠΑ. 

«Η Τουρκία διαθέτει συνοριακή γραμμή 910 χιλιομέτρων με τη Συρία και γι’ αυτό έχει ένα μεγάλο ρίσκο ασφάλειας. Ήδη έχουμε λάβει μέτρα και έχουμε αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους μας από την πλευρά της Συρίας πριν από έναν χρόνο. Η Τουρκία θα λάβει οποιοδήποτε μέτρο στα πλαίσια των στρατηγικών της συμφερόντων. Κανείς να μην έχει αμφιβολία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας στα πλαίσια των εντολών που έχουν λάβει από το Κοινοβούλιο θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών .
 
Γ.Κοκ.