Από την ανεξαρτητοποίησή της το 1946 από τη Γαλλία, το κράτος της Συρίας δεν ευτύχησε να ζήσει για πολύ στιγμές ηρεμίας, αφού η γεωγραφική της θέση και οι εσωτερικές εύθραυστες ισορροπίες δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα, που κορυφώθηκε με το ξέσπασμα του εμφυλίου το 2011. 

Η Συριακή Αραβική Δημοκρατία που αποτελείται από 21,1 εκατομμύρια κατοίκους και καταλαμβάνει έκταση 185.180 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έγινε ανεξάρτητη πριν από 67 χρόνια όταν έφυγαν τα τελευταία γαλλικά στρατεύματα. Τότε ιδρύθηκε και το κόμμα Μπάαθ από τον Μισέλ Αφλάκ και τον Σαλ αλ ντιν αλ Μπιτάρ. 

Το 1958 σχημάτισε μαζί με την Αίγυπτο την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, με επικεφαλής τον αιγύπτιο πρόεδρο Νασέρ, από την οποία αποχώρησε το 1961 κι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Το 1963 το κόμμα Μπάαθ ανήλθε στην εξουσία ενώ το 1971 ο Χαφέζ αλ Άσαντ, πατέρας του Μπασάρ αλ Άσαντ εξελέγη πρόεδρος. 

Το 1967, εν των μεταξύ, η Συρία ηττήθηκε στον Πόλεμο των έξι ημερών και το Ισραήλ κατέλαβε τα υψίπεδα του Γκολάν. Το 1973 Συρία και Αίγυπτος κηρύττουν πόλεμο στο Ισραήλ, όμως αποτυγχάνουν να επανακαταλάβουν τα υψίπεδα. Ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο τη δεκαετία του 1970 βοήθησε τη Δαμασκό να αυξήσει την πολιτική και στη στρατιωτική επιρροή της στη γειτονική χώρα. Τελικά, απέσυρε τις δυνάμεις της το 2005 έπειτα από διεθνείς πιέσεις, που ακολούθησαν τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. 

Το 2000, με τον θάνατο του Χαφέζ αλ Άσαντ, ανήλθε στην εξουσία ο Μπασάρ αλ Άσαντ, όμως το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης το 2011 φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να άρχησε την αντίστροφη μέτρηση για την επόμενη, εξίσου αβέβαιη μέρα της χώρας. 

H γλώσσα της χώρας είναι η αραβική, ενώ βασικές θρησκείες είναι το Ισλάμ (σουνίτες κατά 74%, με τους αλαουίτες να είναι οι σιίτες που αποτελούν το 10%) και ο Χριστιανισμός. Η οικογένεια Άσαντ ανήκει στην θρησκευτική ομάσα των αλαουιτών.
Όσον αφορά τις εθνικότητες που περιλαμβάνει είναι Άραβες (στη συντριπτική πλειοψηφία), Κούρδοι και Αρμένιοι.

Β.Β.